Rivalul chinez al Tesla, BYD, semnează un contract de 1 miliard de dolari pentru o fabrică din Turcia

Rivalul chinez al Tesla, BYD, semnează un contract de 1 miliard de dolari pentru o fabrică din TurciaBYD-China. Sursa foto: Facebook

Cel mai mare producător de automobile electrice din China, BYD, a încheiat un acord în valoare de 1 miliard de dolari (780 de milioane de lire sterline) pentru a înființa o fabrică de producție în Turcia, pe măsură ce continuă să se extindă în afara țării sale de origine.

Noua fabrică va fi capabilă să producă până la 150 000 de vehicule pe an, potrivit agenției de știri de stat turce Anadolu.

Se așteaptă ca fabrica să creeze aproximativ 5 000 de locuri de muncă și să înceapă producția până la sfârșitul anului 2026.

Acordul a fost semnat la Istanbul. La acest eveniment au participat președintele Recep Tayyip Erdogan și directorul general al BYD, Wang Chuanfu.

BYD se confruntă cu presiuni

Anunțul vine în contextul în care producătorii chinezi de vehicule electrice se confruntă cu presiuni tot mai mari în Uniunea Europeană și în SUA.

Săptămâna trecută, UE a luat măsuri pentru a proteja industria auto a blocului comunitar. Astfel, tarifele pentru vehiculele electrice chinezești au fost majorate.

În urma acestei decizii, BYD a primit un tarif suplimentar de 17,4% pentru vehiculele pe care le expediază din China în Uniunea Europeană. Acest tarif se adaugă taxei de import de 10%.

Turcia face parte din uniunea vamală a UE. Astfel, vehiculele fabricate în țară și exportate către blocul comunitar pot evita tariful suplimentar.

Guvernul turc a luat, de asemenea, măsuri pentru a sprijini producătorii auto din țară. Ei au impus un tarif suplimentar de 40% la importurile de vehicule chinezești.

Acordul a fost semnat la un eveniment la care au participat președintele Recep Tayyip Erdogan și directorul executiv al BYD, Wang Chuanfu.

Tarife mai mari în SUA pentru mașinile electrice

În luna mai, președintele SUA, Joe Biden, a majorat tarifele pentru mașinile electrice, panourile solare, oțelul și alte produse fabricate în China.

Casa Albă a declarat că măsurile, care includ o taxă de frontieră de 100% pentru mașinile electrice din China, au fost un răspuns la politicile inechitabile. Acestea au fost destinate să protejeze locurile de muncă din SUA.

BYD, care este susținută de Warren Buffett, un investitor american veteran, este a doua cea mai mare companie de vehicule electrice din lume. Pe prima poziție se clasează compania deținută de Elon Musk, și anume Tesla.

Compania și-a extins rapid facilitățile de producție în afara Chinei.

La sfârșitul anului trecut, BYD a anunțat că va construi o uzină de producție în Ungaria, stat membru al UE.

Aceasta va fi prima fabrică de autoturisme a firmei din Europa. În plus, se așteaptă să creeze mii de locuri de muncă.

Joi, BYD a deschis o fabrică de vehicule electrice în Thailanda - prima sa fabrică din Asia de Sud-Est.

BYD a declarat că fabrica va avea o capacitate anuală de 150.000 de vehicule. De asemenea, se preconizează că va genera 10.000 de locuri de muncă.

De asemenea, compania a declarat că intenționează să construiască o fabrică în Mexic, potrivit BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News