Riscul de demenţă scade odată cu consumul de alimente flavonoide

Creier. Sursa foto. Pixabay

Riscul de demență poate fi redus simțitor prin consumul de alimente și băuturi bogate în flavonoide, zilnic.

Riscul de demență se va tripla până în 2050

Fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează studiul.

Se preconizează că până în 2050, numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane.

Aceasta reărezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa sistemelor globale de sănătate şi asistenţă socială.

Vârsta și genetica sunt factori importanți în dezvoltrea demenței, dar alimentația ar putea ajuta

Experţii afirmă că aproape jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate şi există tot mai multe dovezi că dieta ar putea juca un rol în riscul de a dezvolta boala.

Creşterea consumului de alimente şi băuturi bogate în flavonoide ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă cu mai mult de un sfert, sugerează cercetările conduse de Universitatea Queen din Belfast.

Cercetătorii au declarat că flavonoidele, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Acestea au fost, de asemenea, legate de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum şi de îmbunătăţirea funcţiei cognitive.

Datele științifice sunt încurajatoare

„Prevalenţa la nivel mondial a demenţei continuă să crească rapid. În acest studiu de cohortă bazat pe populaţie, am analizat datele dietetice de la peste 120.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani din UK Biobank”, a declarat cercetătorul principal al studiului, prof. Aedin Cassidy.

„Consumarea a şase porţii suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai şi vin roşu, a fost asociată cu un risc cu 28% mai mic de demenţă, arată constatările noastre. Acestea au fost cele mai notabile la persoanele cu un risc genetic ridicat, precum şi la cele cu simptome de depresie”, spune Cassidy

Reducerea riscului de demență poate fi făcut prin luarea unor măsuri simple

Dr. Amy Jennings, cercetător de asemenea de la Queen's, a declarat că rezultatele sugerează că luarea unei măsuri simple, cum ar fi creşterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demenţă, în special la persoanele cu risc ridicat.

„În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru această boală, astfel încât intervenţiile preventive pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii - şi reducerea costurilor sociale şi economice - ar trebui să continue să fie o prioritate majoră în domeniul sănătăţii publice”, a spus ea.

Un raport important al comisiei Lancet, publicat luna trecută, privind demenţa a concluzionat că abordarea a 14 factori de risc modificabili, începând din copilărie şi continuând pe tot parcursul vieţii, ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demenţă.