Rice, mediator energic între India şi Pakistan

Rice, mediator energic între India şi Pakistan

Secretarul de stat american încearcă să detensioneze relaţiile dintre cei doi aliaţi ai SUA, aflaţi la un pas de război după atacurile de la Mumbai.

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, care a sosit ieri la New Delhi, a cerut insistent Pakistanului să coopereze „pe deplin şi în mod transparent“ cu India în cadrul anchetei privind atacurile comise săptămâna trecută la Mumbai şi atribuite unei grupări militante pakistaneze.

„Pakistanul trebuie să acţioneze urgent şi ferm şi să coopereze pe deplin şi în transparenţă“, a subliniat şeful diplomaţiei americane înaintea unei întâlniri cu omologul să indian, Pranab Mukherjee, şi cu premierul Manmohan Singh. „Acest mesaj va fi transmis Pakistanului“, a adăugat ea, citată de AFP.   Rice, care urmează să sosească astăzi la Islamabad în încercarea de a detensiona relaţiile dintre ţările vecine, a refuzat să se pronunţe asupra responsabililor atacurilor lansate miercurea trecută, dar a precizat că „este clar genul de terorism la care participă al-Qaida“. „Este momentul pentru noi toţi să cooperăm şi să o facem într-un mod transparent şi este, în special, momentul ca Pakistanul să procedeze astfel“, a subliniat ea.   Un oficial din guvernul de la New Delhi a declarat că autorităţile indiene îi vor prezenta secretarului american de stat „dovezi“ privind legătura dintre atacatori şi statul vecin.   O sursă din anturajul lui Rice a dezvăluit că aceasta va exercita presiuni asupra celor două puteri nucleare vecine să facă schimb de informaţii pentru identificarea organizatorilor atacurilor, în pofida relaţiilor tensionate dintre ele.

Organizatorul atacurilor a fost identificat

Potrivit cotidianului american „Wall Street Journal“, autorităţile de la New Delhi l-au identificat pe organizatorul atentatelor din centrul financiar al Indiei graţie informaţiilor recuperate dintr-un telefon mobil abandonat de atacatori. „

Wall Street Journal“, care citează un oficial din poliţia indiană, scrie că grupul de zece militanţi islamişti a luat legătura cu Yusuf Muzammil şi cu alţi patru lideri ai grupării Laskhar e-Taiba cu ajutorul unui telefon prin satelit, pe care l-au abandonat într-una din bărcile utilizate pentru a ajunge la Mumbai.   Serviciile americane de informaţii au examinat, de asemenea, această ipoteză, dar au ezitat să îl învinovăţească public pe acesta. Muzammil a avut legături cu un militant islamist indian, Faheem Ahmed Ansari, care a studiat pentru gruparea pakistaneză posibile ţinte ale unor atentate.   Ansari a fost arestat anul acesta după ce asupra sa au fost descoperite schiţe ale Hotelului Taj Majal şi ale gării centrale din Mumbai, ambele vizate de atacurile de miercurea trecută. New Delhi susţine, de asemenea, că atentatele au fost aprobate de Hafiz Mohammed Saeed, liderul organizaţiei-mamă a grupării Lashkar e-Taiba, aflat în prezent în libertate în Pakistan. India a cerut autorităţilor de la Islamabad arestarea şi extrădarea a 20 de persoane suspectate de implicare în atentate. Preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari a declarat însă că doreşte ca aceştia să fie judecaţi şi, în cazul existenţei unor dovezi concludente, condamnaţi în Pakistan.   Atentate reprogramate   Singurul terorist arestat după atacurile de săptămâna trecută, Ajmal Amir, a dezvăluit anchetatorilor că atentatele fuseseră programate să aibă loc pe 27 septembrie, dar unul dintre membrii grupului s-a răzgândit subit după ce poliţia indiană a arestat cinci membri ai grupării Mujahedinii Indiei cu trei zile înainte de data respectivă.

CA LA 1918

Poliţia indiană, înarmată rudimentar

Forţele de ordine indiene care au luat cu asalt obiectivele controlate de extremiştii musulmani erau dotate cu veste antiglonţ uzate, arme datând din Primul Război Mondial şi nu beneficiau de suficient instructaj de luptă, dezvăluie cotidianul britanic „The Times“. Mulţi dintre agenţi purtau căşti şi veste antiglonţ de plastic, utile pentru misiuni de patrulare, în condiţiile în care cei zece terorişti erau înarmaţi cu automate AK-47, pistoale, grenade şi diferite dispozitive explozive. Numărul victimelor din rândul forţelor de ordine - 16 poliţişti ucişi - putea fi mai mic dacă acestea erau mai bine echipate.

Ne puteți urmări și pe Google News