Unde te poţi angaja dacă n-ai luat examenul de bacalaureat

Elevii care au picat la Bac se pot angaja ca agenţi imobiliari, ospătari şi vânzători sezonieri sau pot urma cursuri de calificare pentru a deveni sudori, mecanici auto, frizeri, macaragii sau bucătari.

Cei aproape 100.000 de elevi care nu au reuşit să promoveze în sesiunea din iunie examenul de bacalaureat au două variante: să stea un an acasă şi să ia meditaţii pe banii părinţilor sau să se angajeze în domenii unde diploma de bacalaureat nu este o cerinţă obligatorie.

Cele mai ofertante locuri de muncă sunt cele care nu necesită neapărat o atestare profesională: ospătari, şi vânzători sezonieri, angajaţi într-o spălătorie auto sau agenţi imobiliari.

În cazul meseriilor bine plătite pentru care diplomă de bacalaureat nu contează, cum ar fi cele de macaragiu, sudor, mecanic auto, alpinist utilitar sau bucătar, este nevoie de cursuri în domeniu, organizate de firme specializate, autorizate şi supervizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.

O cerere mare este pentru calificare în meserii care permit desfăşurarea profesiei ca persoană fizică autorizată: frizer, coafez şi manichiurist. Şoferia este alt domeniu spre care se pot îndrepta tinerii. După perioada de şcolarizare pentru categoriile B, C, E şi obţinerea atestatului, pot conduce deja camioane (mai puţin TIR unde vârsta minimă e de 21 ani). Salariul de încadrare diferă de la o companie la alta, în funcţie şi de capacitatea de transport şi cantitatea manevrată.

Consiliere profesională şi cursuri gratuite de calificare pentru "şomeri"

Pentru cei care îşi caută de lucru, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin filialele judeţene, poate fi o opţiune. Dacă în două luni nu îşi găsesc de lucru, tinerii ab solvenţi vor primi o indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei, timp de 6 luni. Aceştia trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii liceului.

"Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile de la data absolvirii, perioadă în care tinerii beneficiază de consiliere profesională gratuită şi cursuri de specializare în anumite domenii", ne-a explicat Nicoleta Borţea, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Bucureşti.

În situaţia în care absolventul îşi găseşte de lucru în cursul celor 60 de zile şi semnează un contract de muncă pe o perioada mai mare de un an, cu program normal de lucru, beneficiază de o primă de 500 lei, iar dacă locul de muncă este la peste 50 de kilometrii de localitatea de domiciliu, prima este dublă.

"Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile de la absolvire, perioadă în care tinerii beneficiază de cursuri gratuite de calificare profesională.“ NICOLETA BORŢEA, purtător de cuvânt AMOFM Bucureşti

JOBURI ÎN STRĂINĂTATE

Ospătarii şi bonele, cei mai căutaţi în străinătate Cele mai multe oferte în străinătate pentru cei care nu au luat Bac-ul sunt cele de ospătari, îngrijitori de bătrâni, vânzători şi agricultori.

  • Ospătari Germania – 800 de euro salariu (plus cazare, masă şi tips)
  • Ospătari Marea Britanie – 1.000 de lire
  • Ospătăriţe Grecia – 600-800 de euro
  • Magazioneri pe vase de croazieră SUA – 1000-1200 de euro
  • Agricultori şi silvicultori Spania – 700-1.000 de euro (plus cazare şi plată utilităţi)
  • Îngrijitori de bătrâni în Anglia – 800-1.000 de euro
  • Babysitter Anglia – 800-1.000 de euro
  • Babysitter Olanda – 500 de euro
  • Cameriste Italia – 800 de euro Sursă: findjob.ro

250 de lei este indemnizaţia de şomaj pe care o pot primi timp de şase luni absolvenţii, dacă nu-şi găsesc un loc de muncă în maximum două luni de la terminarea liceului