Evenimentul Zilei > Social > Unde şi pe câţi bani se poate angaja un tânăr picat la Bac
Unde şi pe câţi bani se poate angaja un tânăr picat la Bac

Unde şi pe câţi bani se poate angaja un tânăr picat la Bac

Cei 164.000 de adolescenţi care nu au reuşit să obţină diploma în acest an se pot angaja ca portar, vânzător, agent de asigurări sau ospătari pentru salarii care pot ajunge şi la 1.000 de euro, în străinătate.

Liceenii care au picat Bacul în ambele sesiuni pot fie să se angajeze în domenii unde diploma de bacalaureat nu reprezintă o cerinţă obligatorie, fie să stea acasă şi să înveţe temeinic pentru a promova în vara anului viitor. De asemenea, aceştia pot opta pentru şcolile postliceale sau pot merge la cursuri de calificare profesională pentru a deveni bucătari, patiseri, sudori, mecanici auto sau frizeri.
La ce meserii pot "aspira" tinerii
Tinerii care au picat la Bac pot opta pentru joburi ca portar, vânzător sau agent de asigurare. Salariul unui portar de la care se cere să aibă minim zece clase nu depăşeşte 200 de euro, potrivit specialiştilor în domeniu. La începutul lunii, circa 292 de astfel de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Acelaşi salariu l-ar dobândi şi absolvenţii de liceu dacă ar alege să lucreze ca vânzători în magazine sau shaormerii. Mediul privat are, în această perioadă, scoase la concurs 201 de posturi de vânzător. Ceva mai bine plătiţi sunt agenţii de asigurări.
Salariul variază între 200 şi 400 de euro, iar numărul posturilor disponibile se ridica la 117 la începutul acestei luni. Cei care nu dispun de o diplomă de bacalaureat, şi pe care părinţii nu-şi permit să-i ţină acasă să înveţe, pot aplica pentru posturi de muncitori necalificaţi. Salariul de încadrare este însă de doar 670 de lei.
Joburi mai bine plătite după cursuri de recalificare
Mai bine retribuite sunt joburile pentru care este nevoie de un certificat de atestare profesională: bucătar, patiser, frizer, sudor, mecanic auto. Sensibil mai mulţi bani vor face cei care decid să practice aceste meserii în străinătate.
Astfel, un ospătar în Grecia, Germania şi Marea Britanie, câştigă între 600 şi o mie de euro. Tot în jur de 1.000 de euro pot primi şi cei care vor lucra ca bone sau vor îngriji bătrâni. Potrivit reprezentanţilor site-ului de recrutare BestJobs 19% dintre candidaţi au absolvit doar liceul.
"19% dintre cei care şi-au depus CV-ul pe site au absolvit doar liceul. Aici intră şi cei care nu au obţinut diplomă de bacalaureat”
REPREZENTANŢI Site-ul de recrutare BestJobs

DIFERENŢE
Mai bine plătit dacă ai făcut facultate
Un absolvent de facultate câştiga în 2002, la nivel global, de-a lungul întregii sale vieţi, cu circa 75% mai mult faţă de un absolvent de liceu, potrivit unui studiu citat de prestigioasa publicaţie britanică The Economist. La opt ani de la acel studiu diferenţa dintre veniturile unui angajat cu studii superioare şi cele ale unui salariat cu studii medii este mult mai mare şi ea continuă să crească, avertizează analiştii.
La noi, lucrurile stau diferit, este de părere George Butunoiu, specialist în resurse umane. "La noi diferenţele sunt minime, iar şansele sunt aproximativ egale", ne-a declarat acesta. Angajatul care a terminat doar liceul se va descurca şi va face rost de o diplomă de absolvent de facultate dacă vizează o poziţie profesională mai înaltă.
Pentru că foarte mulţi tineri care îşi caută un loc de muncă au studii superioare, diferenţa dintre ei o fac de obicei prestigiul instituţiei de învăţământ absolvite, cursurile post-universitare şi anii de şcoală făcuţi în străinătate.
2.000 de lei pentru absolvenţii de facultate
Potrivit Oanei Datki, country manager al Consulteam, reprezentant Mercer în România, pentru absolvenţii de facultate salariile de început sunt de aproximativ 2.000 de lei brut, cu variaţii în funcţie de abilităţi şi cunoştinţe.
"Printre tinerii absol venţi se numără mulţi care au lucrat deja în timpul facultăţii ori sub formă de practică, proiecte sau chiar full-time şi atunci este posibil să fi acumulat deja cunoştinţele şi experienţa relevante pentru jobul visat", a adăugat aceasta. După patru-cinci ani de experienţă, în unele domenii salariile pot ajunge şi la 1.000 de euro pe lună.
75%
era diferenţa dintre salariul unui angajat cu studii superioare şi cel al unuia care a terminat doar liceul, la nivel global, în 2002

OPORTUNITATE
Absolvenţii care nu au luat examenul de Bacalaureat pot urma cursuri gratuite de formare sau specializare. Cei mai mulţi îşi găsesc loc de muncă la o lună după terminarea cursurilor
Aproximativ 90.000 de elevi nu au luat Bacalaureatul nici după cea de-a doua sesiune, în acest an. Mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să se îndrepte spre piaţa muncii. Pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă, ei pot urma cursuri de calificare sau specializare.
Cei care se înscriu la Agenţia Municipală sau Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă pot beneficia gratuit de astfel de cursuri pentru comercianţi, bucătari sau ospătari.
"Suntem aici să-i ajutăm şi să-i consiliem pe tinerii care îşi caută un loc de muncă. În data de 23 septembrie vom organiza chiar şi o bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi în Bucureşti", ne-a declarat Nicoleta Borţea, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
Pentru a urma cursurile gratuit, absolvenţii trebuie să se prezinte la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, filialele judeţene, cu o copie a buletinului, un act care să ateste că au absolvit liceul şi o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi de muncă.
Cursurile private: mai multe specializări, costuri mai mari
Varianta alternativă o reprezintă cursurile private organizate de firme specializate, autorizate şi supervizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor. Oferta acestor firme este mai diversificată, însă şi costurile sunt mai mari. Preţul unui curs este cuprins, în general, între 400 şi 600 de lei şi poate dura între o lună şi patru luni.
"Avem şi cursuri de specializare, nu numai de calificare, ce pot fi urmate de absolvenţi fără a fi necesară diploma de Bacalaureat. Cel mai căutat curs de acest tip este cel de specializare ca inspector resurse umane", au declarat reprezentanţii Centrului de Formare Profesională Eurodeal.
PIERDERE
Absolvenţii nu mai pot beneficia de şomaj
Cei care nu au luat Bacalaureatul în cea de-a doua sesiune nu mai pot beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă nu şi-au depus din timp actele. "Noi am încercat să îi informăm şi să îi încurajăm să depună dosarele pentru şomaj. Conform legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, actele se depun în 60 de zile de la încheierea studiilor", a declarat Nicoleta Borţea, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Bucureşti. Indemnizaţia era în valoare de 250 de lei.
CITIŢI ŞI:

  • Perle Bacalaureat 2011: Un elev a scris "Vă salut!!!Ceau" pe foaia de examen
  • Ministrul Funeriu, despre dezastrul de la Bac. „Culpa este colectivă, trebuie să ne-o asumăm ca naţiune”
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: