Printre primii #rezist din Piață. Planton cu schimbul la clădirea Guvernului

Adunați în jurul unui cort de drumeție, câțiva protestatari au început să-și facă planurile pentru mitingul anunțat pentru astăzi în Piața Victoriei.

Cu o cafea în față, vreo zece oameni, unii veniți din străinătate, puneau la cale ofensiva pentru scopul cu care au venit: declanșarea alegerilor anticipate.

De dragul familiei

O tânără subțirică, venită tocmai din Franța, povestea motivele care au împins-o să facă acest drum lung. A venit cu speranța că lucrurile se vor îndrepta și că familia ei, care s-a întors în România, va putea trăi decent. Raluca Filip ne-a spus că sora și cumnatul ei au ales să revină în țară pentru a fi alături de copii, chiar dacă în străinătate aveau mai multă bunăstare. „Mitingul de mâine trebuie să fie unul ferm, că nu mai este timpul pentru beculețe instalate frumos sau flori oferite jandarmilor”, a spus tânăra.

Apologia comunismului în Piața Victoriei

Am surprins o discuție între un tânăr din Constanța și o doamnă mai în vârstă care încerca să îl convingă că era mai bine pe vremea comunismului și că ea este dezamăgită de starea în care a ajuns țara. Femeia locuiește în zonă și i-a spus că i-ar fi frică să iasă în stradă, deoarce ar putea degenera manifestările și s-ar putea ajunge la situații similare cu cele din decembrie 89.

A venit americanul!

O figură aparte în Piața Victoriei, un român care trăiește în America de 45 de ani a povestit despre viața lui de emigrant și a tras niște concluzii legate de mitingul anunțat. Omul, care nu a vrut săși dezvăluie identitatea, este inginer, dar nu a profesat nici măcar o zi în Statele Unite, pentru că, spune el, a urmărit doar banii. Deși de aproape o jumătate de veac își ia informațiile referitoare la viața din România doar din știrile din presă, spune că protestul este o acțiune bine regizată și crede că sunt amestecate interese străine, în special americane.

„Manifestațiile sunt controlate. Aștia sunt îngerași! În 2012, o piața în partea financiară a Manhattan-ului, a fost ocupată de tineri cu corturi să protesteze pentru viitorul tineretului din State și din lume. Totul a mers relativ pașnic. Poliția în America are o tactică specială care instiga la ripostă. În felul asta i-au lăsat așa cam o lună. După asta, la ora două dimineața, Poliția i-a încercuit pe toți și i-a suit în autobuze. I-a arestat pe toți că nu veneau în autobuze nelegați. De la întreținerea orașului le-au încărcat lucrurile, au curățat tot, iar la șase dimineața era ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat” a povestit el un episod petrecut în America.

Cu cât e mai mare mitingul, cu atât cresc vânzările

I-am lăsat pe protestatarii de la cort să continue planurile și am mers mai departe să vedem cum reacționează comercianții din zonă, mai ales că au mai trecut recent prin situații similare. Florăresele din zonă nu au mari speranțe că vor face vânzări mâine. Ele se gândesc serios că ar putea rămâne și fără marfă, prin urmare ar putea să își ia o zi liberă de la tarabă. Una dintre ele ne-a spus că nu vede cu ochi buni protestul și că se teme că va degenera și că participanții nu vor fi foarte pașnici.

În schimb, la un supermarket se făceau pregătiri de zor și se suplimentau comenzile. O vânzătoare ne-a spus că nu mai vor să fie luați pe nepregătite, ca la mitingul PSD, când li s-au golit rafturile. Comandă în special apă și sucuri. La un fast food, de asemenea, pregătirile erau în toi, se suplimenta personalul și se făcea aprovizionarea cu produse pe care să le prepare. Au spus că nu se tem de manifestanți și că se bucură, pentru că le cresc vânzările.

O tânără studentă a făcut o inspecție a zonei deoarece urmează să sosească prietenii ei din Vâlcea, care vin să îi suplinească pe cei pe care îi cunosc, care muncesc în străinătate și nu pot ajunge la miting.