România. Pe fondul zilelor de căldură extremă și al absenței precipitațiilor, românii au început să se îngrijoreze că ar putea rămâne fără apă în gospodării. Ministrul Mediului a intervenit pentru a asigura că nu există riscul unei astfel de situații, chiar și în cazul în care nu plouă pe parcursul întregii luni.
În plus, Mircea Fechet a exclus posibilitatea impunerii unor restricții extinse privind apa potabilă.
Nu există riscul ca românii să rămână fără apă
Ministrul Mediului a clarificat că România dispune în prezent de suficiente rezerve de apă. Gradul de umplere a structurilor hidrotehnice administrate de minister este de 80%.
„Chiar şi în cazul în care în luna iulie va ploua foarte puţin, acest grad nu va scădea mai puţin de 77%, ceea ce înseamnă că având 3,5 miliarde de metri cubi de apă la îndemână nu putem să discutăm de o lipsă a apei potabile sau de o restricţionare a acesteia la scară largă”, a declarat Mircea Fechet.
Lipsa apei în unele localități, cazuri izolate
Conform ministrului, secarea fântânilor într-o localitate sau lipsa de apă în rețeaua care se alimentează dintr-un puț într-o altă localitate sunt cazuri izolate.
Aceste probleme sunt mai frecvente în județele din estul României, dar sunt situații sporadice și nu ar trebui discutate ca și cum ar reprezenta un fenomen care amenință întreaga țară, potrivit primanews.ro.
Ploile vin peste România
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo și a emis coduri portocalii și galbene de vreme rea.
Astfel, mai multe zone vor scăpa de canicula extremă din ultimele zile.
Un cod galben va afecta treptat Banatul, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local Maramureșul și Muntenia, unde vor apărea perioade de instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin ploi torențiale, intensificări ale vântului și, local, vijelii cu rafale de 50-70 km/h, grindină și descărcări electrice.
În plus, un cod portocaliu va fi valabil pentru sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și sud-vestul Transilvaniei, zone unde se așteaptă averse torențiale, intensificări ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii cu rafale de 70-90 km/h, grindină și descărcări electrice.