Rex Tillerson anunță: Coreea de Nord a devenit cea mai mare amenințare

Rex Tillerson anunță: Coreea de Nord a devenit cea mai mare amenințare

SUA au fost nevoite să facă față unor provocări uriașe, în 2017, în politica externă. Dar americanii pot fi optimiști, având în vedere progresele făcute de Departamentul de Stat, spune șefului acestuia, Rex Tillerson

Rex Tillerson a scris, într-un editorial publicat de New York Times, despre eforturile diplomației americane, în 2017, după preluarea mandatului de președinte de către Donald Trump.

Sancțiuni pentru Phenian

Trump a numit Coreea de Nord „cea mai mare amenințare la adresa securității”. După ce a sosit la Casa Albă, a abandonat politica eșuată a răbdării strategice și a pus în loc politica presiunilor prin diplomație și sancțiuni economice. Anul acesta, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, trei sancțiuni, dintre cele mai dure din istorie, prin care interzicea multe exporturi nord-coreene, cum ar fi cele de: cărbune, fier, fructe de mare și textile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„SUA au cerut aliaților și partenerilor săi să exercite presiuni unilaterale asupra Coreei de Nord, pentru a forța regimul să-și schimbe comportamentul. Mulți au răspuns pozitiv, stopând relațiile comerciale, tăind legăturile diplomatice și expulzând muncitori nord-coreeni. Campania pașnică a dus la reducerea cu 90% a veniturilor din exporturi pentru Phenian, multe folosite pentru dezvoltarea armelor nucleare ilegale”, a subliniat Tillerson.

„Ușa dialogului rămâne deschisă, dar „regimul trebuie să-și recâștige un loc la masa negocierilor. Până apare denuclearizarea, presiunile vor continua”, a punctat el.

Relația cu China

Tillerson s-a referit și la China, care are un rol major în privința Coreei de Nord, cu care are relații economice. Beijingul a aplicat interdicții și sancțiuni, dar ar putea face mai mult, crede secretarul de Stat. El s-a referit la interesele americane care trebuie dezbătute cu China: dezechilibrul balanței comerciale, furtul de proprietate intelectuală și activitățile militare în Marea Chinei de Sud.

Strategia teroristă

Terorismul rămâne una dintre cele mai importante priorități ale președintelui american. Amintind de Coaliția Globală Anti-ISIS, care și-a accelerat operațiunile și a recucerit aproape tot teritoriul controlat de Statul Islamic în Irak și Siria, Tillerson menționează eforturile diplomaților în acordarea asistenței umanitare, eliminarea minelor de teren, repararea rețelelor de apă și curent, întoarcerea copiilor în școli.

Noua strategie a SUA în Asia de Sud se concentrează pe Afganistan, care nu poate redeveni un paradis al teroriștilor, așa cum a fost înainte de atacurile din 11 septembrie. „Pakistanul trebuie să contribuie la combaterea grupărilor teroriste de pe teritoriul său. Suntem pregătiți să fim parteneri cu Pakistanul pentru a învinge organizațiile teroriste, dar Pakistanul trebuie să demonstreze că dorește să fie partenerul nostru”, scrie Tillerson.

Colaborarea proastă cu Rusia

Un alt subiect abordat de Tillerson este relația cu Moscova: „Nu avem nicio iluzie în privința regimului cu care avem de-a face”. Explicând că SUA au o relație proastă cu „Rusia renăscută”, care „și-a invadat vecinii Georgia și Ucraina, în ultimul deceniu, și a subminat suveranitatea națiunilor occidentale, implicându-se în alegerile din SUA și din alte țări”. Fără respectarea acordurilor de la Minsk, nu pot exista afaceri obișnuite cu Rusia, a subliniat oficialul american. Totuși, precizează: „suntem atenți la agresiunea rusească, dar trebuie să recunoaștem nevoia de a lucra cu Rusia acolo unde interesele reciproce se intersectează”. În primul rând, în Siria.

„Acum că președintele Vladimir Putin s-a angajat în procesul politic de la Geneva susținut de ONU, pentru a sprijini un viitor nou al Siriei, ne așteptăm ca Rusia să-l respecte. Suntem încrezători că rezultatul acestor negocieri va fi o Sirie fără Bashar al- Assad și familia sa”.

În final, Rex Tillerson se declară mândru de activitatea Departamentului de Stat și încrezător în puterea diplomației de a rezolva conflictele și de a promova interesele americane în lume.

Amenințarea iraniană

Printre provocările descrise se află acordul nuclear cu Iranul. Acesta nu mai este principalul obiectiv diplomatic în relația cu Teheranul, având în vedere amenințările venite dinspre această țară. Strategia pe această zonă se concentrează pe reconstruirea alianțelor cu partenerii din Orientul Mijlociu, iar, în noiembrie, SUA au ajutat la restabilirea relațiilor diplomatice între Irak și Arabia Saudită. „Vom continua să lucrăm cu aliații noștri și cu Congresul pentru a analiza opțiunile pe care le avem și pentru a repara multele greșeli ale acordului nuclear și facem un efort de pedepsire a Iranului, care și-a încălcat angajamentul referitor la rachetele balistice și acțiunile destabilizatoare din regiune”, spune Tillerson.