Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat, revoluţionarul de la Urgenţe, cu bune și rele
Raed Arafat, revoluţionarul de la Urgenţe, cu bune și rele

Raed Arafat, revoluţionarul de la Urgenţe, cu bune și rele

Raed Arafat a făcut performanţă la Urgenţă, dar acum refuză să lase sistemul pe mâna privaţilor, aşa că se retrage pentru a lupta din afara MS.

Sistemul medical de urgenţă din România a fost revoluţionat în anii ’90 de un palestinian. A început cu o maşină închiriată şi echipamente second-hand şi a creat sistemul integrat de medicină de urgenţă SMURD, prin care a salvat mii de vieţi.
Acum este un nume în domeniu şi a reacţionat dur când a simţit că sub noua lege a sănătăţii "sistemul lui" se clatină.
Oficialii îi recunosc meritele, dar spun că, isteria creată la televizor şi chiar pe reţelele de socializare, că SMURD-ul va fi desfiinţat este falsă şi a venit timpul ca medicina de urgenţă să evolueze, cu sau fără Arafat.
SMURD-ul a pornit cu o maşină închiriată
Arafat a ajuns în România în 1981. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, după care s-a specializat la Târgu-Mureş în anestezie-terapie intensivă. Ar fi putut câştiga mii de euro în Occident, dar a ales România, unde a înfiinţat SMURD-ul, o speranţă într-un sistem care mergea prost.
Voia un sistem cu viteză de reacţie şi medici cu experienţă, "destinat populaţiei", după cum declara. "Totul a început de la un echipaj, de la o idee şi de la câteva persoane nebune. Am început cu o maşină, defibrilatoare secondhand, o maşină de intervenţie rapidă şi voluntari", declara Arafat.
Nimeni nu îmbrăţişa proiectul în acele vremuri tulburi. În 1991, Corpul Pompierilor Militari de atunci prelua SMURD-ul, în lipsa unei legislaţii clare. Modelul a fost implementat pentru prima dată, în 1991, în Târgu Mureş.
Între timp, serviciul s-a extins în Sibiu, Cluj, Bihor, Timiş, Dolj, Bucureşti şi Iaşi. Seviciile mobile de Urgenţă pentru Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) sunt complementare ambulanţelor şi acordă primajutor în urgenţele foarte grave (accidente, intoxicaţii etc.), mai ales în zonele rurale.
"Ayatollah-ul" medicinei de urgenţă
Nu au fost puţini cei cu care a intrat în conflict de idei de-a lungul timpului. Motivul a fost acelaşi-interferenţa privatului în medicina de urgenţă. Un adversar înfocat al lui Arafat a fost Sorin Oprescu, care l-a numit ironic "Ayatollah-ul" medicinei de urgenţă.
Oprescu dorea să înfiinţeze un serviciu privat de ambulanţe în Bucureşti, însă proiectul lui a fost înăbuşit de Eugen Nicolăescu.
Astăzi, intrarea privaţilor în sectorul medicinei de urgenţă este considerată din nou o ingerinţă de către fondatorul SMURD, care, deşi nu ştie cum se va face împărţeala între public şi privat, consideră că sistemul de stat va fi înghiţit de cel privat, iar pacienţii vor suferi.
Chiar dacă urgenţele vor fi asigurate gratuit, privaţii vor urmări doar interese comerciale şi vor face rabat de la calitate. "Distrugem un sistem bun, fără să avem garanţia că vom avea ceva şi mai bun", e filozofia lui Arafat.
"Ambulanţele de stat şi cele private se vor bate pe cazuri"
În opinia lui, ambulanţele private vor fi dotate cu echipamente inferioare, pentru că vor dori să facă profit cu minim de cheltuieli şi "se vor bate" pe cazuri cu cele de la stat.
"Vor exista discuţii că dispeceratul 112 nu îi repartizează corect şi vor vrea să înfiinţeze dispecerat privat. Medicii din unităţile de primiri urgenţe de la stat vor migra la cele private", a atras atenţia Arafat.
Consideră că doar pacientul ar trebui să hotărască dacă plăteşte pentru o ambulanţă privată. "Am permis privaţilor să intre pe piaţă doar pe asigurări private, dacă vrea omul să plătească. Chiar şi pe fonduri publice, pe segmentul transportului pacienţilor şi consultaţiilor la domiciliu", a conchis Arafat.
REŢETA CONVIEŢUIRII STAT-PRIVAT
"Ambulanţele particulare ar putea să se ocupe de cazuri uşoare"
Reprezentanţii sistemului privat de ambulanţe spun că există loc pentru toţi, atât timp cât "împărţeala" stat-privat va fi clară şi vor fi stabilite criterii pe baza cărora vor fi omologate ambulanţele şi unităţile de primiri urgenţe private.
SMURD-ul, prioritate la urgenţe majore
În viziunea operatorilor particulari, ambulanţele private ar putea să acorde prim-ajutor doar în cazurile mai uşoare (urgenţe de grad 2-traumatisme minore), iar SMURD-ul şi ambulanţele de stat, în urgenţele majore (accidente rutiere grave).
Ambulanţele private ar putea fi o variantă de rezervă şi în urgenţele majore, dacă maşinile SMURD-ului ar trebui suplimentate. "Privaţii nu se vor înghesui la urgenţele de gradul 0, pentru că sunt mai scumpe. Ar putea fi, totuşi, o variantă de back-up. De exemplu, într-un accident cu 10 victime, dacă statul are doar 9 maşini, nu ar fi bine să mai fie şi o maşină privată?", exemplifică Eduard Sersea, administratorul BGS Ambulanţă.
Dispecerat unic 112 pentru ambulanţe de stat şi privat
Pentru a evita ca două ambulanţe să ajungă la acelaşi caz, cele private ar trebui să rămână în continuare sub administrarea serviciului public de Ambulanţă şi direcţionate prin acelaşi dispecerat conform competenţelor.
"Pacientul sună la 112 şi spune că îl doare capul, îi vine să vomite sau are tensiune mare. Este direcţionat către serviciul de Ambulanţă, care va da cazul ambulanţelor private dacă nu au maşini sau dacă problema intră în competenţa lor. Nu se vor întâlni două ambulanţe pe teren, pentru că omul va suna la acelaşi dispecerat", adaugă reprezentantul BGS.
În prezent, sistemul privat de ambulanţe are contract cu Casa de asigurări pentru u rgenţele de grad 3, adică transportul pacienţilor dializaţi, consultaţii de urgenţă la domiciliu sau transferul pacienţilor de la un spital la altul.
"Nu se vor întâlni două ambulanţe pe teren. Şi cele private, şi cele de stat vor fi direcţionate de la acelaşi dispecerat.“
EDUARD SERSEA, administrator BGS Ambulanţă

Citiţi şi:

  • Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro
  • Raed Arafat despre Tudor Ciuhodaru: "A distrus SMURD Iaşi"
  • Eugen Nicolăescu: Demisia lui Arafat, cea mai grea pierdere pentru sistemul sanitar
  • Victor Ponta l-a "numit" pe Raed Arafat ministru "în guvernul USL"
  • PDL, împărțit în cazul demisiei lui Raed Arafat
  • Raed Arafat și-a depus demisia: "Privații vor dori să facă profit și vor face rabat de la calitate"