Revoluționarii acuză:„E sută la sută TRĂDARE. Ion Iliescu NU AVEA NICIO CALITATE în decembrie 1989 ca să poată chema trupele sovietice”

Revoluționarii acuză:„E sută la sută TRĂDARE. Ion Iliescu NU AVEA NICIO CALITATE în decembrie 1989 ca să poată chema trupele sovietice”

Revoluționarii de la „Asociația 21 Decembrie 1989” susțin că atât Ion Iliescu cât și Silviu Brucan sunt „sută la sută vinovați de înaltă trădare” deoarece, în urmă cu 25 de ani, nu aveau nicio calitate oficială în România care ar fi putut legitima chemarea oficială a trupelor sovietice în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Chiar dacă țara noastră făcea parte, atunci, din Tratatul de la Varșovia, cel care putea cere sprijin militar „aliatului de la Răsărit” era doar șeful statului – pe atunci, Nicolae Ceaușescu - sau un reprezentant legitim al acestuia și aceasta doar în cazul în care România era atacată de o putere străină.

Pe fondul publicării, de către Ambasada Poloniei, a documentelor care dovedesc că Ion Iliescu și Silviu Brucan au chemat trupele fostei Uniuni a Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) să intervină în timpul evenimentelor din decembrie 1989, Doru Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că la Dosarul Revoluției sunt „suficiente probe” care îl incriminează pe Ion Iliescu, dar „și pe alții”, de înaltă trădare.

Acesta susține că autoritățile de atunci și de acum au toate dovezile necesare, în dosarul care nu a fost finalizat nici până în ziua de astăzi, pentru a-i incrimina de înaltă trădare pe cei din „Clubul boschetarilor”, cum i-a numit Mărieș pe cei care au preluat puterea în decembrie 1989. „Este sută la sută trădare. Pe 23 decembrie Ion Iliescu, Silviu Brucan, Virgil Măgureanu și toți cei care făceau parte din grupul lor erau niște boschetari. Nu spuneau ei că se întâlneau prin parcuri? Cum se numesc ăștia? Boschetari. Ce legitimitate aveau ei atunci? Niciuna. Ion Iliescu a devenit, oficial, președinte abia în 1990, după primele alegeri. Și, atunci, ca simpli cetățeni dacă au apelat la o putere străină să intervină militar se numește înaltă trădare ”, susține Doru Mărieș.

În plus, susține președintele „Asociației 21 Decembrie 1989”, România nu era atacată de niciun inamic din afara țării ca să justifice intervenția trupelor Tratatului de la Varșovia și, implicit, a armatei URSS. „Gorbaciov a și refuzat din acest motiv. Știa ce se întâmplă la București”, a adăugat Doru Mărieș.

Acesta a mai spus că acțiunea de trădare a continuat și în 1991, atunci când Ion Iliescu a semnat tratatul cu „muribunda URSS”. „A semnat un tratat care s-a încheiat, de facto, odată cu destrămarea URSS. Ce rost avea să se ducă să mai semneze un asemenea tratat?”, se întreabă Mărieș.

Revoluționarul a mai spus că toți șefii de stat din 1945 și până în 25 decembrie 1989  pot fi acuzați, de asemenea, de înaltă trădare. „Toți, de la Gheorghiu Dej la Ceaușescu și Iliescu au acceptat ca o putere străină să impună un regim la conducerea țării lor, ceea ce reprezintă un act de înaltă trădare”, susține Doru Mărieș. El spune că „Revoluția a echilibrat balanța” în țara noastră odată cu reînființarea partidelor istorice, PNL, PNȚ, care fuseseră scoase în afara legii de comuniști.