Dezbaterea nu este deloc nouă, în acest sens existând de multă vreme două tabere: partizanii femeilor-episcop, care susţin că în Biblie nu există nici măcar un paragraf care să se opună acestei posture (tot ei spun că există deja o femeie care se află la vârful Bisericii Anglicane : Regina Elisabeta a II-a!), şi tradiţionaliştii, care spun că în Biblie nu scrie ceva despre eventualitatea numirii unei femei într-o astfel de postură, aducând ca argument şi faptul că Iisus n-a avut ucenici decât bărbaţi!
Precedent
Numeroase biserici anglicane din Scoţia, Irlanda, Australia şi Noua-Zeelandă recunosc deja dreptul femeilor de a deveni episcopi. În 1994, când primele femei au fost hirotonosite episcopi, mai mult de 440 de membri ai clerului au părăsit Biserica Anglicană, în semn de protest. Spre deosebire de Biserica Catolică, unită prin Roma şi prin papă, comunitatea anglicană din lume este o uniune a bisericii şi a cultelor, de multe ori cu poziţii foarte variate.
În anul 2010, o profesoară căsătorită a devenit prima femeie preot din Italia, după ce a fost hirotonisită. Maria Longhitano, o siciliană membră a Bisericii Anglicane, a spus atunci că aşteaptă cu nerăbdare să declanşeze o serie de dezbateri şi să eradicheze "prejudiciile" generate de Biserica Catolică, potrivit căreia este interzis în mod expres femeilor să devină preoţi.
Consacrarea ei oficială a avut loc la Biserica anglicană All Saints, care se află la câţiva paşi de Vatican, în cadrul unei ceremonii religioase deschise publicului. "Sper să fie un stimul la dezbaterea dintre catolici, femeile sunt o ocazie pentru Biserică, în ciuda tuturor prejudecăţilor” a declarat Maria Longhitano, potrivit cotidianului La Repubblica.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/e6cYPgJyuQQ" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>