Revolutia socialista, la 90 de ani

Revolutia socialista, la 90 de ani

Rusii privesc aniversarea fie cu nostalgie, fie cu teama ca istoria nu a facut altceva decat sa inlocuiasca totalitarismul comunist cu absolutismul modern al lui Putin.

Pe 25 octombrie 1917, bolsevicii condusi de Vladimir Ilici Lenin, impreuna cu revolutionarii stangii socialiste si cu anarhistii cucereau Palatul de Iarna de la Petrograd, alungand de la putere guvernul provizoriu. Bolsevicii au preluat puterea, dupa care, in 1922, au pus bazele primului stat comunist: Uniunea Sovietica. 90 de ani mai tarziu, Revolutia din octombrie ramane o data-reper a istoriei mondiale. Doar momentul aniversar s-a mutat, prin trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, pe 7 noiembrie.

Parerile rusilor privind consecintele acestui eveniment istoric cu efecte la scara planetara raman impartite. Daca unii vad in „Mare Revolutie Socialista” momentul de rascruce care a schimbat in bine destinul poporului, altii vorbesc despre o sangeroasa lovitura de stat. 

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de institutul FOM, 40% dintre rusi apreciaza ca urmarile Revolutiei din 1917 au fost mai degraba pozitive pentru tara, numai 29% exprimand o parere contrara.

Data de 7 noiembrie a fost timp de decenii sarbatoare nationala, insa din 2005 nu mai este prilej de aniversare, fiind inlocuita cu Ziua unitatii poporului, celebrata pe 4 noiembrie, aminteste France Presse. Cu toate acestea, numerosi rusi continua sa sarbatoreasca Revolutia din 1917. „7 noiembrie ramane o mare sarbatoare pentru mine. Revolutia a adus poporului libertate si impliniri sociale. Dar noua putere a distrus totul, iar noi ne-am pierdut increderea in viitor”, declara Galina Ivanova, o pensionara in varsta de 75 de ani. Alti rusi resping vehement o astfel de atitudine. „Nu e o sarbatoare. Revolutia i-a privat pe rusi de religia lor, de cultura lor, de moralitate”, spune Serghei, un preot ortodox in varsta de 40 de ani.

O cercetare sociologica realizata recent de Centrul Levada arata ca 44% dintre rusi se opun categoric intoarcerii la sistemul sovietic, dar directia este dorita de 35% din populatie.

SCENARIUL SE REPETA

Angoasa intoarcerii la sistemul sovietic Un rus din patru considera ca sistemul politic din Rusia de astazi „aminteste din ce in ce mai mult de sistemul sovietic”. Presa rusa de opozitie noteaza ca aceasta asemanare devine tot mai izbitoare pe masura ce se apropie alegerile legislative din decembrie. „Pe 2 decembrie, Rusia va vota pentru un viitor sovietic, cu un partid hegemonic, o economie dirijata si un mare conducator”, titra de curand ziarul de opozitie „Novaia Gazeta”.

Totodata, opozantii regimului presedintelui Vladimir Putin considera ca partidul pro-Kremlin Rusia Unita, care se bucura de sustinerea majoritatii rusilor, pare sa vrea sa ia locul comunistilor, care si-au pierdut influenta in parlament. „Toate fortele din tara - presedinte, guvernatori, primari - vor ca in Duma de Stat (Camera inferioara a parlamentului rus) sa fie aleasa o echipa docila care sa voteze tot ce i se propune”, afirma Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist, a carui popularitate a inregistrat in ultimii ani o scadere considerabila.

Macinati de problemele de zi cu zi, rusii, mai ales cei din provincie, formeaza cozi interminabile pentru a vizita mausoleul din Piata Rosie, unde este depus trupul neinsufletit al lui Vladimir Lenin, considerat „parintele Revolutiei”. „Lenin a fost un mare om. Pe vremea lui, oamenii aveau idealuri. Astazi conteaza numai banul”, se plange Anton Diagterev, un muncitor de numai 18 ani, venit sa viziteze mausoleul.

Cultul personalitatii in Piata Rosie „Prezenta lui Lenin in inima Moscovei este simbolica”, spune un om de afaceri rus, in varsta de 44 de ani, pentru care actualul presedinte Vladimir Putin continua sa urmeze o politica sovietica.

„Observam un cult al personalitatii lui Putin. La Moscova, ca si in celelalte regiuni ale tarii, toti asculta doar de Kremlin. Rusia Unita a inlocuit Partidul Comunist”, a concluzionat barbatul, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. „In 1917 nu a avut loc o revolutie, ci o sangeroasa lovitura de stat. Iar noi continuam sa simtim consecintele”, a adaugat omul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News