Revoluţia anticomunistă a început în Ungaria şi s-a terminat în România

Revoluţia anticomunistă a început în Ungaria şi s-a terminat în România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul alocuţiunii susţinute în această seară la Miercurea Ciuc cu ocazia aniversării revoluţiei din 1956, că revoluţia anticomunistă ungară a fost semnalul pentru popoarele din Europa de Est că regimul comunist poate fi înfrânt.

"Am putea spune că Revoluţia anticomunistă în statele din Europa de Est a început la 23 octombrie 1956, în Ungaria, şi s-a terminat în decembrie 1989, în România", a spus Băsescu, citat de Rompres.

Preşedintele este convins că trecutul comun al României şi Ungariei va lega pe viitor cele două naţiuni.

"A fost vorba despre un regim ilegitim şi criminal care a condamnat conştiinţe, milioane de oameni. Astfel de întâmplări ale istoriei, oricât ar fi de întunecate, leagă cele două popoare prin istoria lor recentă, comună şi tragică", a afirmat şeful statului român.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Români şi unguri ne proiectăm viitorul în Europa unită, într-o Europă prosperă. Avem de lecuit cu atenţie, cu grijă, cu bunătate şi înţelepciune relele trecutului. Cel mai important lucru pentru a lecui rănile trecutului este să privim la viitorul pe care îl avem împreună", a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu i-a asigurat pe participanţii la eveniment, în marea lor majoritate etnici maghiari, că România le respectă minoritarilor cultura, obiceiurile şi spiritul naţiunii, menţionând că priveşte în mod egal dreptul la libertate al românilor, indiferent de etnia acestora.