În săptămâna viitoare, așa-numitele revolte Zoot Suit s-au înmulțit, marcând punctul culminant al tensiunilor rasiale din Los Angeles, în contextul celui de-al doilea război mondial.

Răzbunarea marinarilor

La 30 mai 1943, o confruntare verbală între un grup de marinari americani și un grup de costume zootice s-a încheiat cu bătaia unuia dintre marinari.

Ca represalii, aproximativ 50 de marinari au părăsit baza marinei locale, în seara zilei de 3 iunie, înarmați cu arme improvizate și atacând costumele zootice. În a doua noapte de revolte, marinarii s-au îndreptat contra comunităților mexicano-americane ale orașului, luând la rând cafenele, baruri și teatre pentru a-și căuta și a-și ataca victimele.

Lor li s-au alăturat civili, unii călătorind în Los Angeles din altă parte pentru a participa la violențe.

Reportajele îi înfățișau ca eroi care luptă împotriva unui presupus val de criminalitate mexican, multe dintre atacurile lor fiind în mod clar rasiste, vizând latinii, afro-americanii și alte minorități chiar și atunci când nu purtau costume zoot.

Între timp, poliția a arestat sute de tineri americano-mexicani – mulți dintre ei fiind dintre cei atacați – în comparație cu relativ puțini marinari sau civili implicați în revolte.

Sfârșitul

Revoltele Zoot Suit au încetat în cele din urmă după 8 iunie, când oficialii militari au interzis marinarilor din Los Angeles să mai părăsească bazele și au solicitat poliției militare să patruleze orașul. Consiliul Local L.A. a aprobat ulterior o rezoluție prin care se interzicea purtarea de costume zoot pe străzile orașului.

Nimeni nu a fost ucis în timpul revoltelor Zoot Suit, deși multe persoane au fost rănite.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric