Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat recent că sunt salarii cărora li se adaugă sporuri de până la 85%, iar autoritățile doresc reașezarea salariilor. Iar tăierea sporurilor bugetarilor care, în marea lor majoritate, nu fac mai nimic, a stârnit reacții de nemulțumire.
Sunt orașe în care edilii au tăiat aceste sporuri, iar subordonații s-au obișnuit cu gândul. În trecut primeau bani şi pentru că stăteau prea mult pe scaun, iar acum li s-a tăiat acest spor de stat pur şi simplu, în contextul în care în mediul privat se muncește şi câte 10 ore pe zi fără niciun fel de spor, iar salariile sunt la jumătate faţă de cele ale bugetarilor.
Cel mai des întâlnit risc la locul de muncă, în aparatul administrativ, este... solicitarea osteo-musculo-articulară provocată de… șederea îndelungată pe scaun. Urmează cea vizuală, cauzată de ecranul calculatorului, la care se adaugă cea nervoasă.
Primarul din Târgovişte a hotărât să taie aceste sporuri
Daniel Stan, primar municipiul Târgovişte: “Dacă suntem obligaţi să dăm spor de plictiseală cuiva, eu nu o să fac lucrul acesta.”
Nicolae Dragodănescu, lider de sindicat: “Noi am cerut să fie respectată legea. Să faci afirmația că salariaţii cer spor de moleșeală şi plictiseală este o jignire!”. În urma deciziei primarului, peste 500 de angajați pierd, astfel, câteva sute de lei lunar.
Nicolae Sterie, şofer Direcţia Asistență Socială Târgovişte: “Protestam să nu ne ia un drept, altceva nu cerem. E un drept prevăzut de lege.”
Şi cei angajaţi la departamentul financiar ar dori aceste sporuri. Sunt singurii însă care recunosc că nu ar fi justificate.
Luminița Banu, consilier financiar Direcţia Asistență Socială Târgovişte: “Nu numai că nu stăm bine financiar, nu există buget, dar nu este legal să fie acordat.”
În Primăria Braşov nu se mai acordă de mult asemenea sporuri
Sorin Toarcea, primăria Brașov: “Prioritatea e optimizarea activităţii angajaţilor primăriei. Nu toţi funcţionarii ar trebui să beneficieze de spor de risc.”
La Piteşti, în schimb, toţi salariaţii iau un spor de condiţii vătămătoare de 10,5%. Pentru că stau mult pe scaun şi se uită la… calculator.
Paraschiva Șerban Negoiu, şef birou management Resurse Umane Primăria Piteşti: “Colegii noştri sunt înscrişi în sindicat şi aşa a şi pornit, până la urmă, acest demers de stabilire a condiţiilor vătămătoare.”
Direcţia de Sănătate Publică Argeş a precizat că, în ultimele luni, toate instituţiile publice din judeţ au depus solicitări pentru a obţine sporuri de periculozitate la locul de muncă, informează ştirileprotv.
Raluca Turcan a precizat că sunt salarii care au sporuri de 85% din salariu
“În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile. Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a explicat Raluca Turcan.