Polițiștii protestatari, membri ai mai multor sindicate profesionale – Alliance, Synergie, SICP și Unsa – au coborât de-a lungul marelui bulevard, oprindu-se în fața Ministerului de Interne, în Piața Beauveau, aproape de Palatul Elysée, unde își are sediul președintele Franței.

De asemenea, pe Champs-Elysées a defilat și un convoi de circa 20 de mașini de poliție, având în față un banner pe care scria „Nu există poliției, nu există liniște”.

Polițiștii au cerut să fie primiți de Emmanuel Macron.

„Nu este doar ministrul de Interne (…) Am venit să-i spunem președintelui Macron că trebuie să susțină, să respecte și să arate considerație față de poliția sa (…) Poliția nu este rasistă, poliția este republicană (…), ea nu își alege delincvența, ea nu alege culoarea delincvenței (…) și salvează vieți indiferent de culoarea pielii individului”, a declarat pentru presă Fabien Vanhemelryck, secretar general al sindicatului Alliance.

„Într-un moment de criză ca acesta, precedenții doi președinți ai țării ne-au primit. Sper ca și președintele Macron să ne audă, deoarece aceste lucruri depășesc cu mult competențele ministrului de Interne. Este rolul președintelui Republicii să se ocupe de acest dosar”, a adăugat și Philippe Capon, de la Unsa, vorbind despre o „stigmatizare” a polițiștilor.

Jean-Paul Mégret, de la sindicatul SICP, a deplâns faptul că instituția Poliției este pusă în pericol.

„Când aceste lucruri vin de la propriul tău ministru, când de la cel mai înalt vârf al statului nu vine nici un cuvânt, nu face nici un gest simbolic (…) cred că avem o problemă veritabilă.”

Deputatul Alexis Corbière a declarat vineri că ministrul de Interne este un „ministru slab, care trebuie să demisioneze”, deoarece „pune în pericol instituția”.

Ministrul Christophe Castaner avea programată în această seară o întâlnire cu sindicatele ofițerilor și comisarilor. Sindicatele denunță o „stigmatizare” și îi reproșează ministrului faptul că a anunțat interzicerea „prizei de strangulare”, fără a prezenta o metodă alternativă.

După o serie de ample manifestații în memoria lui George Floyd și sub semnul „Black Lives Matter” care au avut loc și în Franța, din care nu au lipsit violențele și vandalismele, și nici acuzațiile de rasism la adresa polițiștilor, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a făcut luni, 8 iunie, o amplă declarație de presă, la cererea președintelui Emmanuel Macron.

„Este valabil pentru toți, dar, pentru că sunt gardienii Republicii noastre, am pentru forțele noastre de ordine o exigență particulară și o intransigență și mai înaltă”, a spus ministrul.

Cerând ca „suspendarea să fie o măsură aplicată sistematic față de orice suspiciune reală de acte sau de declarații rasiste”, Castaner și-a atras mânia polițiștilor.

„O suspiciune nu este un caz dovedit”, s-a indignat Frédèric Lagache, delegat general al sindicatului Alliance.

Philippe Lavenu, de la sindicatul Alliance din Toulouse, a dezvăluit noile cerințe pentru polițiști: „De acum, se preconizează să nu mai punem în pericol și să nu mai insistăm, dacă suspecții nu se supun”.

Citat de La Depeche, el a dat exemplu despre o posibilă scenă de stradă, în lumina noilor indicații pentru polițiști:

„Bună ziua, domnule, sunteți amabil să ne prezentați documentele dumneavoastră?… Nu?… Binevoiți să ne urmați la comisariat?… Nici asta nu doriți… Bine, atunci, domnule, la revedere și o zi bună…”