Ministrul Sănătații, Florian Bodog, a anunțat joi că bugetul pentru medicina de familie va crește anul viitor cu 278 de milioane de lei. Anunțul ministrului vine la o zi distanță de la comunicatul transmis de medicii de familie, prin care aceștia anunțau că nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, începând cu 3 ianuarie 2018.
"Urmaresc indeaproape discutiile dintre medicii de familie si conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care au pornit de la premisa ca modificarile la contractul cadru trebuie sa vizeze debirocratizarea si eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat ca, in prezent, dialogul se axeaza mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, incercand sa raspundem noilor solicitari primite din partea reprezentantilor medicilor de familie, pentru anu viitor este prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 278 milioane de lei", a precizat ministrul Sănătații, în urma unei întâlniri cu președintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunța într-un comunicat transmis presei că, Guvernul și Parlamentul aleg să ignore soarta a 25.000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii întrregii populații a României, deși aceștia sunt la baza piramidei sistemului public de sănătate.
SNMF anunța astfel că, începând cu 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări, întrucât actul adițional de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene nu a fost semnat.
Astfel, consultațiile în cabinetele medicilor de familie ar urma să se efectueze doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecărui medic în parte. De asemenea, nu vor mai fi eliberate nici retete compensate si bilete de trimitere.