Revoltă în stradă după ce Guvernul a decis că Roşia Montană nu trebuie să fie pe lista UNESCO

Proiectul Roșia Montană, din nou în atenţia opiniei publice după ce Guvernul a decis să stopeze procedura de includere a zonei în patrimoniul UNESCO. Nu mai puţin de 150 de persoane protestează la această oră în Piața Univerisății din București, participanţii la miting exprimându-şi nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a împiedica nominalizarea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO.

Activiștii de mediu dar şi simplii cetăţeni care au ales să participe la manifestația de protest de vieneri, 8 iunie, susţin că Roșia Montană trebuie conservată și inclusă în patrimoniul european. Nu e lipsit de importanţă în acest context faptul că peste 5.000 de oameni au semnat o petiţie online prin care cer UNESCO să păstreze pe agendă dosarul zonei Roşia Montană, spunând că reprezentanţii României care au cerut retragerea dosarului nu vorbesc în numele lor.

„Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roşiei Montane în UNESCO! Tăcerea e de aur, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvaţi Roşia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experienţa celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roşiei Montane ştim ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. (...) În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieşit în stradă şi am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura şi comunitatea din Roşia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu acelaşi entuziasm. Am reuşit în 2013, vom reuşi şi acum!", este mesajul postat de organizatori pe pagina de Facebook a protestului.