Evenimentul Zilei > Actualitate > REVOLTĂ împotriva SRI! Instituţia, trimisă în faţa Oficiului European Antifraudă. I se aduc ACUZAŢII GRAVE
REVOLTĂ împotriva SRI! Instituţia, trimisă în faţa Oficiului European Antifraudă. I se aduc ACUZAŢII GRAVE

REVOLTĂ împotriva SRI! Instituţia, trimisă în faţa Oficiului European Antifraudă. I se aduc ACUZAŢII GRAVE

Problemele de credibilitate şi corectitudine cu care se confruntă Serviciul Român de Informaţii în ultima perioadă continuă la un alt nivel. SRI a fost reclamat, în cursul zilei de marţi, la Oficiul European Antifraudă (OLAF).

Iniţiatorii plîngerii sunt cinci organizaţii neguvernamentale: Active Watch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Societatea Academică din România, Asociaţia Miliţia Spirituală şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet. Acestea au formulat o plîngere în legătură cu modul în care SRI a primit fonduri pentru SII Analytics, un program cu potenţial de monitorizare generalizată a populaţiei. În acelaşi timp, plîngerea a fost înaintată şi Comisiei de control a SRI în Parlament

Acuzaţia principală care se aduce SRI-ului este că instituţia a fost favorizată înaintea, dar şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul european de Dezvoltare Regională (FEDR). La licitaţie, SRI a fost singurul ofertant. 

Aspectele care au convins ONG-urile să depună plîngerea constau în faptul că timpul între publicarea apelului de proiect de către organismul intermediar şi depunerea proiectului a fost numai de 7 ore, ghidul solicitantului a fost publicat în Monitorul Oficial la mai mult de o lună de la publicarea apelului de proiecte şi declararea cîştigătorului, SRI a fost unicul aplicant şi nici nu întruneşte condiţiile de eligibilitate pentru acordarea finanţării în cadrul acestui proiect, dar şi că proiectul în cauză a încălcat în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speţă dreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal din Carta Drepturilor Fundamentale a UE.