Revizuirea dosarelor de pensionare se apropie de final. În ce stadiu este noua lege a pensiilor și când va ajunge în Parlament

Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procesul de evaluare a dosarelor de pensii se apropie de final. Anunțul a fost făcut de șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, care a precizat că în acest moment procesul de revizuire a ajuns la aproximativ 80%. În acest context Daniel Baciu a explicat care este stadiul de elaborare a noii legi a pensiilor care urmează să ajungă în Parlament.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că evaluarea dosarelor de pensii se apropie de final. Potrivit spuselor sale, la această dată, procesul de reevaluare a fost finalizat în proporție de aproape 80%, iar până în luna seprembrie se va ajunge la 90%.

„Suntem pe ultima sută de metri. Am depășit deja 80% din numărul total de dosare pe care trebuie să le finalizăm. Colegii mei, în teritoriu, lucrează la foc continuu, practic, până la 1 septembrie mai sunt două luni și ceva până când trebuie să finalizăm acest proces de evaluare a acestor dosare de pensii prin care, practic, acest proces este un proces premergător recalculării care se va face în baza noii legi a pensiilor care vizează sistemul public de pensie”, a declarat Daniel Baciu.

Daniel Baciu a precizat că experții care lucrează la revizuirea dosarelor de pensionare au ales să le lase pe cele mai grele pentru final, iar din acest motiv, lucrurile merg ceva mai greu.

„Se lucrează într-un ritm mai mare deoarece la sfârșit au fost lăsate dosarele cele mai grele, cele mai complexe și eu sunt optimist că colegii mei vor reuși până la 1 septembrie să finalizeze o mare parte din dosare, deci sperăm ca peste 90% din numărul total de dosare să fie finalizat”, a declarat Daniel Baciu.

Când va fi adoptată noua lege a pensiilor

În acest context, șeful Casei Naționale de Pensii a făcut o serie de precizări în legătură cu stadiul în care se află proiectul legii pensiilor. El a spus că se așteaptă analiza Băncii Mondiale care va oferi previziuni cu privire la evoluția salariaților aflați în activitate, în raport cu pensionarii.

„Se așteaptă în momentul de față acel raport al Băncii Mondiale pentru că ei ne oferă niște previziuni cu privire la, atât la numărul de salariați, cât și la numărul de pensionari pe perioada următoare, drept pentru care noi ar trebui să ținem cont de acest raport. Pot să vă spun că aceste discuții au fost mult mai dese și ai aplicate, ceea ce denotă că sunt pe final și noi în momentul în care avem acest raport trebuie să facem niște ajustări la draftul pe care deja îl avem și pe care specialiștii de la Ministerul Muncii și ai Casei de Pensii, l-au elaborat. Avem chiar mai multe variante ale acestui draft privind sistemul public de pensii și în această vară presimt că va fi o vară fierbinte, vom face pași foarte importanți privind elaborarea și acestui act normativ care vizează sistemul public de pensii”, a declarat șeful CNPP.

Oficialul Casei de Pensii a precizat că noua lege va intra pe parcursul legislativ, la Parlament

„Nu pot să vă precizez eu o dată pentru că noua lege a pensiilor trebuie să intre pe parcursul legislativ pe care îl știm cu toții, trebuie să meargă în Parlament, în Comisiile de Specialitate, după aceea trebuie să meargă la vot în plen. Noi trebuie să dăm datele și să oferim această bază pentru lege, care va suferi eventualele modificări și amendamente în Parlament”, a mai spus Daniel Baciu.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Totodată, Daniel Baciu s-a referit și la pensiile speciale, arătând că acestea vor fi eșalonate în funcție de vârsta de pensionare, de vechimea în specialitate, dar și de baza de calcul.

„Există deja o lege adoptată la Senat, ea trebuie amendată, iar săptămâna viitoare acestea vor fi aduse în Parlament, la Camera Deputaților, care este cameră decizională și sunt convins că se va reuși acest lucru și acest act normativ, care vizează pensiile speciale este cuprins în PNRR și sunt convins că acest lucru se va întâmpla în această sesiune parlamentară și vreau să vă spun că această reformă a pensiilor speciale este imperativă și trebuie să se întâmple”, a mai declarat Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii a precizat că de-a lungul timpului au apărut mai multe inechități, din cauza legilor prin care au fost acordate pensii speciale, însă a explicat că revenirea la o situație normală nu trebuie să se facă abrut.

„Suntem conștienți de acest lucru cu toții pentru că toată lumea știe care sunt acele probleme care au apărut de-a lungul timpului, cu acele inechități, dar nu se poate face abrupt și vor fi niște eșalonări foarte clar prevăzute în lege atât cu vârsta de pensionare care trebuie să ajungă la același nivel în sistemul public, atât a vechimii în specialitate, cât și a bazei de calcul. Deci procesul acesta se va face într-un ritm destul de lent pentru a nu impacta direct aceste categorii profesionale și până la urmă vom ajunge la final să aibă același principii ca legea din sistemul public de pensii”, a mai spus șeful Casei de Pensii la Romania TV.