Revenirea lui Traian Băsescu. Demersul la care nimeni nu se aștepta

Traian Băsescu Sursa foto: Captura video

București. Traian Băsescu încearcă să-și recapete beneficiile pe care le-a pierdut după ce a fost declarat colaborator al Securității. El a deschis un proces, după ce a fost evacuat din vila de protocol ce i-a fost repartizată.

 

Fostul președinte atacă direct legea prin care i-au fost retrase beneficiile pentru că a fost dovedit colaborator al Securității. Băsescu susține că legea este neconstituțională și cere verificarea de către CCR.

Traian Băsescu se judecă pentru beneficii

Fostul președinte a deschis un proces în instanță, la Judecătoria Sectorului 1 prin care cere anularea deciziilor prin care i-au fost retrase beneficiile. Vineri, 2 august 2024, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea lui Traian Băsescu și a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea 406/2001, prin care i-au fost retrase beneficiile.

Băsescu, în prezent retras din politică, susține că prevederile care se referă la condițiile în care  care face referire la condițiile în care foștii șefi de stat își pierd dreptul la beneficii sunt neconstituționale. Actul normativ a fost promulgat înainte ca Traian Băsescu să fie declarat colaborator al Securității.

Legea a fost modificată la finalul paragrafului ce stabilea condițiile în care sunt pierdute beneficiile a fost făcută o adăugire. Nu poate beneficia de drepturi „nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității”.

Curtea Constituțională Sursa foto. EVZ

Justificarea din cererea fostului președinte

În cererea pe care a formulat-o Traian Băsescu arată că Legea nr. 243/2021 a fost adoptată după ce CNSAS a cerut constatarea calității de colaborator al Securității în instanță. Mai mult, legea nu exista atunci când instanța Curții de Apel București a constatată că a fost colaborator al fostei Securități.

„Astfel, o hotărâre judecătorească nu poate să producă decât acele efecte juridice prevăzute de lege la data pronunţării sale. A atribui noi efecte juridice unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a constatat calitatea de colaborator al fostei Securităţi, ope legis (prin puterea legii), după pronunţarea hotărârii judecătoreşti reprezintă legiferarea în mod retroactiv a unei forme de răspundere”, se mai arată în cererea lui Traian Băsescu, conform fanatik.ro.

Pare că legea ar fi fost făcută cu dedicație pentru Băsescu, cu șase luni înainte ca ÎCCJ să stabilească definitiv că a colaborat cu Securitatea. Curtea de Apel, ca instanță de fond, a admis încă din 2019 acțiunea CNSAS, având același obiect.

Traian Băsescu își pune speranța în CCR

Odată cererea formulată de fostul președinte a fost admisă de Judecătoria Sector 1, CCR va trebui analizeze legea. Aceștia vor trebui să se pronunțe în raport cu argumentele propuse de Traian Băsescu.

Dacă magistrații constituționali vor ajunge la aceeași concluzie cu fostul președinte, legea va trebui modificată.

Astfel, nu va mai exista cadrul legal pentru retragerea privilegiilor fostului șef de stat, iar acesta își va primi înapoi casa de protocol.