Republica Moldova. La Chișinău a fost inaugurată oficial ediția a IX-a a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă spectacolul „Grădina de sticlă”, în regia lui Petru Hadârcă, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești și-a ridicat cortina, pe 10 septembrie.
Este cel mai mare festival european al artelor scenice care se desfășoară, anual, în luna septembrie, în capitala basarabeană. Până la 22 septembrie, 16 teatre naționale din România și Republica Moldova conectează iubitorii artei dramatice prin limba română, la lumea liberă și la circuitul de idei fără hotare.
Marii actori români, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, decorați de Maia Sandu
Un eveniment de deschidere a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din Chișinău a fost ceremonia decorării de către președinta Maia Sandu a marilor actori români, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, cu cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova – Ordinul de Onoare.
Șefa statului a acordat respectiva decorație celor două personalități „în semn de înaltă apreciere a dăruirii profesionale de-a lungul impresionantei cariere, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea teatrului, cinematografiei și radioteleviziunii românești, pentru interpretarea inconfundabilă a unor roluri menite să descopere personaje emblematice din literatura română și universală, precum și pentru implicare activă la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România.”
Cel mai mare festival european al artelor scenice de peste Prut
Organizatorii festivalului anunță un program excepțional. Participă opt trupe din România: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Național Radiofonic București, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
Din Republica Moldova, pot fi admirați actori de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” – organizator și gazdă, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul „B.P.Hasdeu” din Cahul Cahul, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale”, Teatrul „Alexie Mateevici” și Teatrul Fără Nume.
Iubitorii artei dramatice, invitați la evenimente culturale de excepție
Publicul este invitat la 46 de evenimente culturale:
- 27 de spectacole în sală și aer liber;
- 8 audiții ale spectacolelor radiofonice;
- 6 premiere;
- 10 conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură.
Astăzi, a avut loc o conferință de presă, cu participarea organizatorilor și coorganizatorilor Reuniunii Teatrelor Naționale Românești: ministerele culturii din Chișinău și București și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.
Programul festivalului conține o serie de conferințe și întâlniri cu personalități cunoscute din lumea teatrului, cu tematica „Identități lingvistice – identitate europeană (memorie, artă, management cultural)” . Ne referim la participarea lui Emil Boroghină, Ludmilei Patlanjoglu, Matei Vișniec, Anei Blandiana, Aurei Corbeanu, Ion Bogdan Lefter, Larisei Turea ș.a.
Arta și cultura devin prioritare în politica de la Chișinău și București
Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești beneficiază de înaltul patronaj prezidențial, acordat de președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis. „Este o onoare care ne inspiră și ne dă curaj, să știm că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București, ne fortifică speranța să perseverăm în acțiunile noastre de aderare la Comunitatea Statelor Europene”, conform organizatorilor.
Inițiată și organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este finanțată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, de Institutul Cultural Român și reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.