Anul 2009 a debutat în forţă. Bilanţurile anului trecut au fost deja arhivate în ceea ce va reprezenta pagina de istorie cu numele 2008, iar cuvintele “război” şi “criză” sunt numai două dintre primele însemne în paragraful Ianuarie 2009.
Războiul din Gaza, ajuns la cea de-a treia săptămână, disputa gazelor dintre Rusia şi Ucraina, bilanţul administraţiei Bush, care se pregăteşte să predea ştafeta democraţilor conduşi de Obama, şi spectaculoasele imagini cu avionul care “ a aterizat” perfect în râul Hudson sunt evenimentele care au dominat scena internaţională.
Informaţiile privind disponibilizările din întreaga lume şi încercările companiilor gigant de a face faţă crizei economice au fost prezente şi în săptămâna 12-18 ianuarie, constituindu-se într-un refren care ne-ar putea însoţi pe tot parcursul anului.
Acţiunile militare din Gaza au continuat, armata israeliană lovind chiar sediul ONU din regiune. Ieri, Israelul a proclamat o încetare unilaterală a focului în Fâşia Gaza.
Un alt război, de data aceasta economic, este aproape de final. Gazprom a anunţat că aşteaptă semnarea, cât mai rapidă, a unui acord cu Ucraina, în condiţiile în care, la Moscova, mai multe delegaţii europene au discutat despre criza gazului. Semnarea acordului ar veni după ce premierul rus Vladimir Putin a ordonat deschiderea robinetului cu gaz spre Ucraina, însă Kievul a catalogat ca „inacceptabile” condiţiile impuse de Gazprom. România a intrat oficial în acest conflict, miercuri, ca actor în jocul Rusiei, după ce guvernul rus a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o convorbire telefonică cu Putin, că „împărtăşeşte poziţia Rusiei privind responsabilitatea Ucrainei pentru blocarea tranzitului gazului spre Europa”.
George W. Bush, încă preşedinte al SUA, a prezentat, joi, bilanţul celor opt ani petrecuţi la conducerea ţării. Deşi a pus accentul pe succesele sale, Bush a recunoscut că ar face diferit anumite lucruri „dacă ar primi şansa”. Moştenirea pentru succesorul său este una dificilă- două războaie neterminate, în Irak şi Afganistan, şi o economie în plină recesiune. Americanii şi întreaga lume aşteaptă soluţii de la viitorul lider, Barack Obama, care va fi învestit, marţi, în funcţie, în cadrul unei ceremonii grandioase.
În timp ce îşi aşteaptă noul conducător, America a primit un erou naţional. Chesley B. Sullenberger al III-lea, un pilot de 57 de ani din California, are America la picioare, după ce a reuşit o aterizare perfectă pe râul Hudson, salvând viaţa celor 155 de persoane aflate la bordul aeronavei US Airways. Ministerul de Interne, mărul discordiei în PSD Cel mai dezbătut subiect politic al săptămânii a fost, fără îndoială, situaţia din ministerul de Interne care a degenerat într-un scandal de proporţii în interiorul PSD. Gabriel Oprea a pierdut sprijinul partidului, după ce l-a numit pe Virgil Ardelean, considerat un pion al preşedintelui Traian Băsescu la conducerea direcţiei „Doi ş’un sfert”. PSD l-a ameninţat cu excluderea, însă Oprea nu a mai aşteptat verdictul, anunţându-şi demisia de la conducerea MIRA şi din partid.
Au urmat apoi un lung lanţ de demisii, începând cu renunţarea controversatului Virgil Ardelean.
Nemulţumiţi de poziţia conducerii PSD, membrii organizaţiei Ilfov au organizat un protest în faţa sediului partidului din Kiseleff. Manifestaţia nu a rămas fără urmări, victimele fiind Gigi Neţoiu, care a fost exclus din PSD, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, şi fostul selecţioner, Anghel Iordănescu, care au decis să părăsească partidul.
Războiul pensiilor continuă În urma unei contestaţii depuse de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariu este neconstituţională, încălcând dreptul la muncă şi la pensie. Guvernul s-a repliat rapid, premierul Boc anunţând că va promova un proiect de lege similar, care să fie dezbătut de Parlament în procedură de urgenţă. O nouă Constituţie pentru Băsescu?
Preşedintele a propus, miercuri, zece modificări pentru Legea Fundamentală. O republică semiprezidenţială în care şeful statului să poată dizolva Parlamentul şi un mecanism prin care rezultatul unui referendum să devină lege sunt dorinţele principale ale şefului statului.
Săptămâna economică - între proteste la Dacia şi un maxim istoric al Euro
Peste şase mii de angajaţi Dacia au protestat, marţi, în centrul oraşului Mioveni. “Azi la Mioveni, mâine în Cotroceni”, au scandat protestatarii, care au susţinut că, dacă nu le vor fi soluţionate revedicările, vor continua protestul în Capitală. A fost pentru prima dată când preşedintele Băsescu a fost ţinta scandărilor, aceasta reprezentând un semnal de alarmă pentru Palatul Cotroceni.
România a fost din nou avertizată de Comisia Europeană că triplarea taxei auto încalcă legislaţia europeană şi că ar trebui modificată.
Un alt eveniment economic marcant al săptămânii a fost devalorizarea record a monedei naţionale. Banca Naţională a stabilit un curs de referinţă de 4,2985 de lei pentru un euro, iar previziunile analiştilor erau şi mai sumbre. În următoarele zile însă, leul a câştigat teren în faţa monedei unice europene, cursul încheind săptămâna la 4,2655 lei pentru un euro. În aceste condiţii, banca centrală a făcut primul pas spre repornirea împrumuturilor ipotecare- relaxarea creditelor. SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE
- 159 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
- 75 de milioane de dolari a costat organizarea ceremoniei de învestire a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte SUA
- 1.300 de morţi şi peste 5.300 de răniţi- bilanţul neoficial al conflictului din Gaza
- 48 de ore a fost ţinută artificial în viaţă o britanică pentru ca doctorii să poată aduce pe lume fetiţa cu care era însărcinată
- 6 milioane de dolari ar fi plătit echipa Al- Hilal, din Arabia Saudită, pentru Rădoi
- 21 de ani avea alpinistul britanic Rob Gauntlett, “aventurierul anului 2008”, care a murit, luni, pe un versant înzăpezit din Munţii Alpi