Retrospectivă 2022: „annus horribilis” pentru criptomonede

bitcoin / Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

2022 nu este un an la care lumea criptomonedelor să privească înapoi cu plăcere. Prăbușirile, contagiunile, prăbușirile s-au succedat atât de rapid încât, spre sfârșitul anului, investitorii își puneau întrebări serioase.

Cea mai mare criptomonedă, bitcoin, a scăzut cu aproximativ trei sferturi față de vârful de 69.000 de dolari atins în noiembrie anul trecut.

Valoarea de piață a celor aproximativ 22.000 de criptomonede este acum la mai puțin de o treime din vârful de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, iar multe dintre ele sunt în comă, dacă nu chiar moarte.

Aceasta a fost o trezire brutală la realitate pentru o industrie care a început anul 2022 cu vise de adoptare instituțională generalizată la scară largă, de înlocuire a aurului cu bitcoin ca refugiu împotriva inflației în lume, precum și cu aprobări din partea unor persoane precum șeful Tesla Elon Musk.

Criptomonedele nu numai că au fost lovite de poziția extrem de dură a Fed, dar căderea pieței a declanșat și prăbușirea unui stablecoin numit TerraUSD, care a dus apoi la un "moment Lehman", în condițiile în care fonduri și brokeri precum Celsius și Voyager au dat faliment.

Ceea ce unii au văzut ca fiind ultimul cui în sicriul cripto a fost prăbușirea bursei FTX a lui Sam Bankman-Fried luna trecută.

Spre deosebire de 2017, când bitcoin s-a prăbușit la fel de spectaculos, de data aceasta sunt mult mai puțini adepții înrăiți ai activelor cripto care prezic o revenire. Mai degrabă 2022 a devenit momentul "v-am spus eu că așa o să fie" pentru autoritățile de reglementare, care s-au ținut în mare parte la distanță de lumea cripto sau chiar au interzis tranzacționarea cu criptomonede.

Banca Centrală Europeană consideră că revenirea modestă a bitcoin-ului din această lună este "o ultimă încercare indusă în mod artificial înainte de drumul spre irelevanță".

Într-adevăr, singurul factor atenuant în acest an a fost modul în care finanțele mainstream au scăpat în mare parte de contagiune. Excesele, împrumuturile necontrolate și evaporarea a miliarde de dolari s-au petrecut în proporție covârșitoare în cadrul ecosistemului cripto.

În același timp, ideea că finanțele descentralizate și criptomonedele private pot funcționa în umbra sistemului bancar tradițional și pot prospera pare acum iluzorie.

Pe măsură ce investitorii de retail și cei instituționali își pierd încrederea în operatorii cripto, o serie de voci politice și chiar baronii cripto se alătură președintelui SEC din SUA, Gary Gensler, pentru a cere o reglementare.

Ce va fi în 2023?

James Malcolm, strategul UBS, subliniază spune că bitcoin și alte active ar putea supraviețui la margine, în zona nișelor din portofoliile de investiții.

"Este greșit să spunem că acest lucru va muri complet, pentru că există elemente care pot fi utile în alte domenii și probabil că există o piață modestă de criptomonede care va continua să prospere, la marginea piețelor financiare", spune el.

Cu toate acestea, tipul de reglementare de care au nevoie investitorii pentru a se simți în siguranță în relațiile cu brokerii și bursele de criptomonede, fie că este vorba de transparență sau de adecvarea capitalului, ar putea dura luni, dacă nu ani, pentru a fi implementate.

"Unii manageri de active privesc acest lucru ca pe o călătorie de 10-15 ani până când activele digitale vor deveni pe deplin mainstream", a declarat Morgan Stanley într-o notă care rezumă discuțiile băncii cu industria cripto.

Între timp, anul viitor, lumea financiară tradițională ar putea să se folosească de starea de rău a cripto pentru a-și îmbunătăți jocul: să achiziționeze platforme și active în lumea blockchain, să emită obligațiuni sau poate chiar să lanseze mai multe monede digitale ale băncilor centrale.

După cum spune Malcolm de la UBS, s-ar putea să ajungem la concluzia că industria cripto a fost mai mult "o evoluție decât o revoluție pe piețele financiare".

(sursa: Mediafax)