Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei a încasat aproape 300.000 de euro de la TVR Iaşi, banii reprezentând o „chirie” pentru o clădire retrocedată către biserică.
După opt ani de zile în care televiziunea şi-a desfăşurat activitatea în acea clădire, biserica i-a somat pe cei de la TVR să părăsească imobilul, dar aceştia cerut deschiderea unei anchete, deoarece exista posibilitatea ca acel spaţiu să fi fost obţinut ilegal.
În anii 2000, actualul patriarh al României, Preafericitul Daniel, era mitropolit la Iaşi. Acesta a pornit un demers juridic prin care a înnavuţit Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei cu un teren de 6.000 de metr pătraţi şi clădirile aferente, situat într-o zonă rezidenţială din Iaşi, pe strada Lascăr Catargiu.
În demersul juridic, mitropolitul s-a folosit de o societate deja existentă, numită Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române (SFOR).
Mai multe biserici s-au „luptat” pentru acel imobil, dar în cele din urmă, clădirea e revenit Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române, deoarece conducerea ei ar fi invocat un act de proprietate din 1919.
„Într-o plângere ce a ajuns pe masa procurorilor se ridică, însă, o problemă gravă de legalitate: una dintre cele trei clădiri oferite gratuit către SFOR, a cărei suprafaţă este mare mare decât suma celorlalte două, ar fi fost construită, de fapt, de comunişti şi nu se afla în patrimoniu entităţii a cărei continuatoare a susţinut SFOR că este înainte de naţionalizare. Retrocedarea acelei clădiri, un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 2.600 de metri pătraţi, s-ar fi făcut, astfel, cu încălcarea legilor din domeniu, aspect ce urmează a fi verificat de procurori”, informează Adevărul.
După ce au intrat în posesia terenului şi a clădirilor aferente, societatea a cedat totul mitropoliei printr-un contract de comodat, demonstrându-se astfel că procesele existente între SFOR şi Mitropolie au fost doar de faţadă.
Televiziunea a primit spaţiul în mod gratuit de la statul român, imediat după Revoluţie, însă după ce acelaşi stat l-a retrocedat către Biserică, TVR Iaşi a plătit o chirie de 3.000 de euro pe lună către mitropolie.