Retrocedări imobiliare ilegale. O anchetă DNA confirmă dezvăluirile „Evenimentului zilei”

Retrocedări imobiliare ilegale. O anchetă DNA confirmă dezvăluirile „Evenimentului zilei”

Un politician, un afacerist, un magistrat și funcționari Romsilva sunt cercetați într-un nou dosar de retrocedări dubioase a mii de hectare de pădure. EVZ a scris despre neregulile din Buzău încă din 2012.

Procurorii DNA au deschis, ieri, o nouă anchetă de proporții. Este vorba de retrocedarea a peste 5.000 de hectare de pădure în comuna Gura Teghii (Buzău). La sediul DNA – Ploiești au fost audiați, întreaga zi, fostul prefect de Buzău (octombrie 2009 – mai 2012) Paul Beganu, afaceristul Gheorghe Ceteraș, magistratul Neculae Toader de la Judecătoria Pătârlagele, și mai mulți funcționari de la Romsilva. Surse judiciare au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că în acest caz procurorii DNA verifică o mită de un milion de euro care ar fi trebuit să ajungă la fostul prefect, iar în schimb acesta ar fi girat mai multe ilegalități.

Candidat la Senat

În prezent, Beganu este comisar la Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu. În 2012, el a candidat din partea PDL pentru un mandat de senator şi a pierdut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Evenimentul zilei” a dezvăluit, în ediția din 6 decembrie 2012, că retrocedarea a 5.134 de hectare de pădure de la Gura Teghii este dubioasă, iar statul a fost păgubit cu ajutorul unor funcționari și al unor magistrați.

Șmecheria retrocedărilor

Un fost muncitor necalificat în zootehnie, Gheorghe Ceteraş, a ajuns milionar în euro şi proprietar peste mii de hectare de pădure. El a reușit să facă acest lucru după ce a cumpărat drepturile litigioase, în schimbul a 160.000 de euro, de la un presupus moștenitor, pensionarul Gheorghe Poenaru. A urmat un proces rapid, iar în instanță consilierii Prefecturii Buzău și ai Consiliul Local Gura Teghii s-au străduit să nu-l deranjeze pe Ceteraș.

Cel care a semnat actul de împroprietărire a fost Beganu. Imediat după ce s-a trezit proprietar, Ceteraş a vândut pădurea unei societăţi germane, cu un profit fabulos, aproximativ 20.000.000 de euro.

Cronologia unui jaf anunțat

● 1948. Comuniştii au naţionalizat societatea Ardeleana pentru Industria Forestieră, la care tatăl lui Poenaru a deţinut 9% din acţiuni.

● 2005. Poenaru a pus bazele unei societăţi cu nume similar, Forestiera Ardeleană SRL, şi revendică întreaga avere a firmei.

● 2006. Cererea a fost respinsă de Comisia Locală Gura Teghii şi de cea judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar şi comunicată lui Poenaru. Normal, afacerea ar fi fost moartă.

● Februarie 2011. Poenaru a vândut drepturile litigioase cu 160.00 de euro, lui Ceteraş.

● Februarie 2011. Forestiera Ardeleană SRL contestă deciziile Comisiilor la Judecătoria Pătârlagele şi revendică 5.134 de hectare de pădure. Potrivit legii, trebuia să facă acest lucru în 2006, după 30 de zile de la răspuns, dar avocaţii au susţinut că nu au primit comunicarea. Este momentul în care instituţiile statului fac tot posibilul să piardă rapid procesul. La primul termen se discută probele, iar la al doilea termen este gata şi expertiza tehnică. Funcționarii statului au cerut în instanță reconstituirea dreptului de proprietate.

● Aprilie 2011. Judecătorii decid emiterea unui certificat de proprietate, pentru Ceteraș. Din nou, Prefectura Buzău şi Primăria din Gura Teghii joacă de partea lui Ceteraş şi nu fac recurs.

● Mai 2011. Paul Beganu semnează actul de proprietate.

DNA: S-au dat șpăgi de milioane de euro

Miercuri seară, procurorii DNA au anunțat oficial punerea sub acuzație pentru mai multe fapte de corupție în cazul lui Paul Beganu, Gheorghe Ceteraș, Neculae Toader, Mihail Vasile (avocat) și a lui Ion Irimia (angajat Romsilva). Procurorii au confirmat, practic, dezvăluirile făcute de „Evenimentul zilei” și au arătat că prejudiciul este de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro) în dauna statului.

În plus, anchetatorii au arătat că Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 de euro lui Beganu, în legătură cu îndeplinirea și urgentarea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu: emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, nepromovarea intereselor statului, în dosarele aflate pe rolul instanțelor, urgentarea punerii în posesie în condiții de ilegalitate și eliberarea titlului de proprietate. Un milion de euro ar fi fost dat lui Ion Irimia și 250.000 de euro pentru judecătorul Toader Necula.