Retrocedarea în natură a proprietăților, anulată. Despăgubirile vor fi și ele limitate la 15%
- Marius Pandele
- 11 aprilie 2012, 17:55
Modul de despăgubire a proprietarilor de case naționalizate va fi modificat radical, Guvernul studiind în acest moment un proiect de lege care ar restrânge despăgubirile la doar 15% din valoarea imobilului.
”Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de de 10-12 ani”, a declarat Dorina Danielescu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), citată de Agerpres.
Mai mult decât atât, ar urma să fie eliminată posibilitatea restituirii în natură a imobilelor, compensării cu alte bunuri sau servicii sau restituirii pe un alt amplasament. Motivul invocat pentru aceste modificări este presiunea din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Instanța europeană a dat un ultimatum României, solicitând ca până la data de 12 iulie statul să ia măsuri pentru rezolvarea blocajului la care s-a ajuns în acest domeniu. În momentul de față nu mai există bani pentru acordarea de despăgubiri în baza Legii 247/2005, iar acțiunile la Fondul Proprietatea s-au terminat și ele.
Actele doveditoare, depuse în maximum 90 de zile
”E o problemă care va stârni controverse, dar singura variantă pe care o avem la îndemână este ca acest Guvern să se apuce de treabă, să respecte rezoluţia CEDO şi să încerce să privească spre binele comun al tuturor celor care sunt în situaţia de a-şi redobândi, într-o formulă sau alta, într-o proporţie sau alta, vechile proprietăţi, vechile drepturi”, a declarat și Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
De asemenea, urmează să fie introdus un termen de decădere de 60 de zile pentru depunerea actelor doveditoare prevăzute de lege, ce va putea fi prelungit o singură dată cu 30 de zile. Termene limită vor avea și autoritățile locale și centrale pentru finalizarea întregului proces de despăgubire, insă ceva mai relaxate: 12, 24 sau 48 de luni, în funcție de numărul de cereri.
În cazul anulării de către instanță a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în anii 1990 cu case naționalizate, cumpărătorii ar urma să fie despăgubiți cu prețul plătit atunci actualizat cu rata inflației, nu va valoarea de piață, ca până acum.