Ouă roșii, friptură de miel, drob, cozonac și pască – acestea sunt bucatele fără de care niciun român nu poate concepe masa de Paște. După Postul Mare, cel mai greu din an, cu multe săptămâni de abstinență, lumea abia așteaptă să se pună la masa îmbelșugată
Evenimentul zilei vă propune două rețete clasice reinterpretate, astfel încât veți avea pe masă arome extraordinare: friptura de miel cu ingrediente specifice Greciei și Italiei, sau pască upgradată, cu trei straturi: unul de brânză cu stafide, altul de smântână cu cacao, iar deasupra un al treilea, de bezea cu nucă.
Miel în crustă de usturoi cu sos de portocale și ouzo
Ingrediente: ■ 4 cotlete de miel, ■ 2 căpățâni de usturoi de mărime medie, ■ 3 lg ulei de măsline, ■ 3 portocale, ■ 1 ardei iute roșu, ■ 150 ml ouzo, ■ 7 frunze de salvie
Preparare: Desfaceți cățeii de usturoi, fierbeți-i 3 minute, apoi decojiți-i. Stoarceți portocalele. Într- o tigaie, cu o lingură de ulei de măsline, puneți usturoiul la foc rapid, ca să își elibereze aroma, adăugați ardeiul iute, fără semințe, stingeți totul cu ouzo și adăugați sucul de portocale. Fierbeți 5 minute, adăugând salvia la final. Pasați ingredientele, fără salvie.
Între timp se prepară cotletele: presărate cu sare și piper cotletele se frig în tigaie, cât să prindă crustă, apoi se dau la cuptor, 10 minute. Se servesc fierbinți trecute prin pasta de usturoi portocale și ouzo, alături de legume sotate sau salată de ierburi cu vinegretă.
Pască în trei straturi
Ingrediente: ■ 4 ouă, ■ 150 g zahăr, ■ 2 plicuri de zahăr vanilat, ■ 3 lg făină, ■ 600 g brânză de vaci, ■ 100 g stafide (primul strat); ■ 4 gălbenușuri, ■ 150 g zahăr pudră, ■ un plic de zahăr vanilat, ■ 500 g smântână, ■ 40 g făină, 3 lg cacao (al doilea strat); ■ 4 albușuri, ■ 4 lg zahăr, ■ 10 lg rase cu nucă măcinată (al treilea strat).
Preparare: Cu 8 ore înainte puneți smântâna într-un bol, peste 400g de mălai, ca să își lase zerul.
Pentru primul strat mixati ouăle cu zahărul și zahărul vanilat, până își dublează volumul, apoi adăugați făina, iar la final brânza și stafidele. Compoziția se coace 40 de minute într- o tavă cu pereții detașabili, cu diametrul de 23 cm, în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Pentru al doilea strat se amestecă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă apoi smântâna. Amestecați făina cu cacaoa și adăugați-le treptat în compoziție. Se coace peste primul strat din pască copt deja, 30 minute la 180 grade.
Pentru al treilea strat bateți albușurile spumă cu zahărul. Când își triplează volumul adăugați nuca măcinată. Bezeaua se toarnă peste al doilea strat și se coace 30 minute la 170 grade.
Cina cea de taină
Meniul ultimei mese a lui Iisus cu cei 12 Apostoli nu este un secret. Miguel Angel Almodovar, specialist în artă culinară, a scris o carte în care susține că Iisus, apostolii, mama sa și Maria Magdalena au mâncat o salată din ierburi amare, pe bază de țelină. Felul al doilea a fost pește prăjit, alături de sos dulce-acrișor din ulei de măsline, miere, oțet și vin, nuci și curmale tăiate mărunt. Principalul fel de mancare a fost din miel sau ied, așa cum se spune în Capitolul 12 din Cartea Exodului. Carnea era pregătită cu ulei de măsline, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuișoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare și piper. Cina, arată Almadovar, s-a încheiat cu Jaroset, un desert pe bază de compot de curmale, cu mere și caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorțișoară, miere și vin dulce.