Rețeta tradițională a Trandafiratei, așa cum o preparau bunicii. Toate aromele copilăriei într-un pahar

Sursa: dreamstime.com

Pe lângă delicioasa limonadă și răcoritoarea socată, trandafirata este o băutură ce merită un loc de cinste în timpul verii. Aromele sale parfumate îți vor trezi cu siguranță amintiri din copilărie și zilele petrecute alături de bunici. Iată rețeta tradițională, care este cunoscută de foarte puțini.

Cu un gust absolut senzațional, trandafirata devine mult mai răcoritoare atunci când este preparată din trandafirii de dulceață. În plus, pentru cei care doresc să petreacă o seară memorabilă alături de familie și prieteni, aceasta poate fi transformată într-o băutură alcoolică minunată prin adăugarea de gin, după gust.

Trandafirata se prepară în doar zece minute, însă timpul de macerare este mai mult, de două zile.

Ingrediente

  • 25 de trandafiri de dulceață,
  • 6 litri apă,
  • 500 g zahăr,
  • 350 ml suc de lămâie (se poate folosi sucul de la cinci lămâi),
  • 2 lămâi tăiate în felii.

Mod de preparare

Începeți prin a rupe petalele trandafirilor și a le spăla foarte bine. Apoi, lăsați-le să se scurgă. Într-un borcan mare, adăugați sucul de lămâie și zahărul, apoi amestecați bine pentru a se dizolva complet. Adăugați ulterior petalele de trandafir, urmate de apă și felii de lămâie. Amestecați din nou și transferați borcanul într-un loc cald și însorit, ideal fiind un pervaz.

Pentru a permite lichidului să respire în timpul macerării, acoperiți borcanul cu o farfurie. Amestecați trandafirata o dată pe zi, folosind o lingură cu coadă lungă. După 48 de ore, băutura va fi perfectă. O puteți savura în forma sa originală sau puteți adăuga gin și gheață pentru a obține o combinație răcoritoare. Indiferent de opțiunea aleasă, veți fi încântați de această minunată băutură care va încânta simțurile în timpul verii, potrivit rețeteșivedete.ro.

Cum să prepari lichiorul de trandafiri

Pentru această băutură, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250-300 g petale de trandafir,
  • 150 g zahăr sau miere de albine,
  • zeama de la 1 lămâie,
  • 500 ml țuică, palincă sau vodcă de bună calitate.

Mod de preparare

Trandafirii sunt culeși dimineața devreme, înainte ca soarele să le risipească parfumul. Se recomandă evitarea culegerii după o ploaie recentă. După ce se aleg petalele și se îndepărtează părțile albe și galbene de la capete, acestea sunt scuturate pentru a elimina polenul. Apoi, petalele sunt spălate cu apă rece și bine uscate.

Într-un recipient de sticlă etanș, petalele sunt combinate cu un baton de scorțișoară zdrobit, cuișoare și alcool. Vasul este plasat într-un loc răcoros, uscat și întunecat, iar conținutul este agitat de 2-3 ori pe săptămână timp de o lună. Se pregătesc petalele pentru cele 20 de trandafiri folosind procedurile descrise mai sus (punctele 3 și 4).

Petalele sunt apoi adăugate în cei 2 litri de sirop, împreună cu sarea de lămâie, și se fierb ușor timp de o oră. Amestecul se lasă să se răcească, se strecoară și se toarnă în sticle, unde va fi lăsat să se maturizeze timp de o lună, până când extractul de trandafiri devine complet gata.

După această perioadă, alcoolul parfumat (extractul) se strecoară prin tifon dublu și se amestecă cu siropul de trandafiri. Apoi, lichidul se îmbuteliază, se sigilează și se depozitează într-un loc răcoros, uscat și întunecat.