Rețeta autentică de porumb fiert ca în copilărie îl transformă un deliciu culinar.
Deși pare o rețetă simplă, în cazul porumbului fiert aceasta poate face diferența. Iată rețeta lui Șef Paul Constantin.
Rețeta de porumb fiert a lui Șef Paul Constantin
În primul rând, recomandă acesta, porumbul trebuie ales cu grijă. În momentul în care se înlătură pănușile știuletului, porumbul din interior trebuie să aibă o culoare galben pal. Pentru a-l testa, Șef Paul Constantin folosește trucul moștenit de la bunica sa din Botoșani, și anume testează o boabă de porumb cu unghia. Dacă iese o apă albicioasă din boabă, porumbul e perfect pentru fiert.
Apoi pănușile se pun pe fundul oalei. Apa din oală trebuie să fie de două degete deasupra porumbului. Un detaliu foarte important care dă gust porumbului fiert este sarea grunjoasă, mai arată Chef Paul Constantin. Acesta recomandă să se pună în oală 15-20 de grame de sare. Apoi se lasă la foc mare până când porumbul începe să fiarbă. Focul se reduce în momentul în care boaba de porumb, testată după maximum o oră, are o textură moale, elastică la testare cu unghia.
Aspectul ideal pentru un porumb fiert cu un gust reușit este o culoare galben intens frumoasă, în momentul stingerii focului și al îndepărtării pănușilor de la suprafața oalei.
De asemenea, știuleții proaspeți de porumb pot fi preparați la grătar. De obicei se servesc cu unt topit și sare și, opțional, piper.
Cum se alege porumbul pentru fiert
Cel mai bun porumb pentru fiert este cel crud, care prezintă încă lăptişor în boabelor sale. Dacă îl cumpărăm din piață sau supermarketuri, trebuie să îi alegem pe cei care au foile verzi. Dacă foile sunt verzi, porumbul este cu siguranță, cules proaspăt.
Pe lângă aspectul verde al foilor de porumb, trebuie să ne asigurăm că și știuletele este crud, iar boabele sale micuțe și moi. Desfacem puțin frunzele la vârf și analizăm mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor trebuie să fie galben-deschis. Ultimul test este cel folosit și de Șef Paul Constantin, și anume strivirea unei boabe de porumb cu o unghie. Dacă bobul este suculent, iar lichidul este de un alb lăptos, porumbul este ideal pentru fiert sau copt. Cu cât boabele sunt mai moi și suculente, cu atât gustul porumbului va fi mai dulce și va fierbe mai rapid.
Este recomandat într-o dietă echilibrată
Datorită profilului său nutritiv extraordinar, consumul de porumb integral și porumb dulce poate fi inclus într-o dietă echilibrată, Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul.
Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.
Valori nutriționale
O cană (164 de grame) de porumb fiert dulce conține:
- Calorii: 177 de calorii
- Carbohidrați: 41 de grame
- Proteine: 5,4 grame
- Grăsime: 2,1 grame
- Fibre: 4,6 grame
- Vitamina C: 17% din doza zilnică recomandată
- Tiamina (vitamina B1): 24% din doza zilnică recomandată
- Folat (vitamina B9): 19% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 11% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 10% din doza zilnică recomandată
Un cocktail de sănătate
Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii cu un rol foarte benefic pentru sănătate. Studiile arată că porumbul este superior în materie de antioxidanți față de multe alte cereale.
- Acid ferulic. Este unul dintre principalii antioxidanți ai polifenolilor din porumb, conținut în porumb în cantități mai mari decât alte boabe de cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orezul.
- Antociani. Acest tip de pigmenți antioxidanți determină culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu.
- Zeaxantina. Numit după numele științific al porumbului (Zea mays), zeaxantina este una dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale. Are ca efect îmbunătățirea sănătății ochilor.
- Luteina. Unul dintre principalii carotenoizi din porumb, luteina are rol de antioxidant, și vă protejează ochii de daunele oxidative generate de lumina albastră.
- Acidul fitic. Acest antioxidant poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.