Evenimentul Zilei > International > Reţeta neopucismului, lovitură de stat parlamentară, împrumutată de România din America de Sud
Reţeta neopucismului, lovitură de stat parlamentară, împrumutată de România din America de Sud

Reţeta neopucismului, lovitură de stat parlamentară, împrumutată de România din America de Sud

Ceea ce se întâmplă zilele acestea la Bucureşti se încadrează perfect în contextul agitaţiei politice din America de Sud, unde numai în ultimul deceniu au avut loc şase "neopuciuri", lovituri de stat date cu ajutorul Parlamentului, comentează publicaţia argentiniană La Nacion, citată de Radio Europa Liberă.

Reţeta neopuciului e aproape întotdeauna aceeaşi: azi nu se mai intervine cu generali mustăcioşi, văcsuiţi în păr si cu uniforme de portari de la Ritz, si nici printr-o mână de revolutionari devotaţi, ci se răstoarnă abuziv preşedintele ţării printr-un vot al parlamentarilor corupţi (în ţări ca ale noastre epitetul fiind redundant), scrie jurnalistul Juan Tokatlian în analiza sa.

Neopuciul, se mai arată în textul său, "e condus de civili, în cadrul unei aparente respectări a institutiilor statului, nu implică neapărat o putere străină, si pretinde, cel putin la început, că urmăreşte să scoată ţara dintr-un impas social sau politic”.

Reţeta puciului este aceeaşi peste tot: puciştii invocă argumente similare pentru a-şi justifica pornirile antidemocratice – un vid de putere îngrijorător, tendinţele autoritare ale preşedintelui, criza politică stârnită ad-hoc, ambiţia nemăsurată a preşedintelui etc.

Conform acestei analize, România (neidentificată în text) se plasează perfect în contextul sud-american: "In majoritatea cazurilor, rolul Parlamentului e decisiv si se invocă Constituţia, după o lectură literală, pentru a fabrica o legitimitate.”

Intr-adevăr, "neopuciul” care a avut loc acum o lună în Paraguay s-a desfăsurat exact ca cel actual din România, până la ultimul detaliu: pe 21si 22 iunie, parlamentul paraguayan s-a reunit, iar deputatii principalului partid de opoziţie, unii dintre ei sub anchetă judiciară, deţinând majoritatea, au anunţat destituirea preşedintelui Fernando Lugo, comentează Europa Liberă.

Preşedintele demis, al cărui mandat ar fi expirat peste un an, a avut la dispoziţie o singură zi pentru a-şi pregăti apărarea în faţa Parlamentului. Întreaga regiune a calificat fără echivoc ceea ce s-a întâmplat la Ascuncion drept lovitură de stat, dar puciştii, care controlează acum presa, denunţă o campanie de denigrare orchestrată din exterior.