Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
MUCENICI MUNTENEȘTI
- Ingrediente mucenici muntenești:
- 300 g făină,
- 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade),
- sare,
- 2,5 l apă,
- coaja de la două portocale mari,
- coaja de la o lămâie mare,
- 10-12 linguri de zahăr,
- nucă măcinată, scorţişoară,
- esenţă de rom,
- un vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare pentru mucenici muntenești fierți cu nucă și scorțișoară:
Punem la fiert într-o oală încăpătoare 1,5 litri de apă în care am adăugat un sfert de linguriță de sare mare (grunjoasă), coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, zahărul și zahărul vanilat.
Când observăm că apa începe să fiarbă adăugam mucenicii și îi lăsăm să fiarbă la foc mediu până când observăm că aceștia se ridică la suprafață. Aproximativ 25-30 de minute.
Adăugăm și esența de rom și mai lăsăm să fiarbă puțin, un minut, două.
Încercăm un mucenic și dacă este fiert putem să oprim focul.
Adăugăm imediat nuca macinată și scorțisoară și amestecăm.
Mâncăm mucenicii calzi sau reci, după gust și răbdare.
MUCENICI MOLDOVENEȘTI
TIMPI DE PREPARARE Timp de preparare: 60 min Timp de gătire: 40 min Gata în: 1 ore, 40
INGREDIENTE Pentru aluat 500 g făină 250-300 ml apă 25 g drojdie 1/2 linguriţă de sare 3-4 linguri ulei 1 lingurita zahăr Pentru garnitură 1 borcan de 340 g miere nucă măcinată Pentru sirop 400 ml apă 5 linguri zahăr esenţe după gust
MOD DE PREPARARE
1. Pentru aluat se prepară maiaua: se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, o lingură de faină și puţîn apă caldă. Se lasă 10 minute să lucreze drojdia.
2. Apoi, maiaua se pune peste restul făinei, se adaugă sarea, apă și uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie să fie ușor moale și dacă e prea tare se mai adaugă apă caldă și puţîn ulei. Se lasă să crească 25 de minute.
3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi. Din fiecare se lucrează câte un sol care se împleteste sub formă cifrei opt. Se așază în tavă unsă cu puţina grăsime vegetală și tapetata cu făînă. Se coc 25 de minute.
4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. După ce mucenicii s-au copt, se așază pe un platou și se însiropeaza. Se ung cu miere și se presară cu nuca măcinată, din belșug. Se lasă să se înmoaie de la sirop și apoi sunt numai buni de servit.