Medicii dau, de astăzi, reţete electronice. Ghid complet pentru asiguraţi
- Cristina Lica
- 2 iulie 2012, 10:12
De astăzi, medicii pot elibera reţete în format electronic, pe care le puteţi ridica de la farmacie doar cu buletinul. Cele pe hârtie vor mai circula doar şase luni.
Sistemul de prescripţie este, de astăzi, funcţional. Doctorii trebuie să completeze pe calculatorul lor un formular electronic, care este transmis în sistem şi tipărit pe hartie, unde se imprimă şi un cod de bare 2D.
Reţeta este accesată de farmacişti fie prin scanarea codului de bare 2D inscripţionat pe reţetă, fie prin tastarea unor date de identificare de pe reţetă.
Treptat, vor fi disponibile funcţionalităţi de avertizare a medicului la prescriere, dacă, de exemplu, medicamentele prescrise sunt incompatibile, în doze prea mari sau dacă nu s-au respectat regulile impuse sistemului de decontare (s-a mai prescris o reţetă de curând). Reţeta va putea fi eliberată şi parţial, aşa că dacă nu găsiţi într-o farmacie toate medicamentele de care aveţi nevoie, le puteţi ridica din altă parte.
"Dacă doriţi să ridicaţi din farmacie doar o parte din medicamente, trebuie să îi spuneţi farmacistului că nu renunţaţi la restul medicamentelor şi să fiţi atenţi ca poziţiile la care renunţaţi să fie menţionate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnaţi în farmacie", explică Dragoş Dobran, directorul departamentului eHealth din cadrul Siveco, compania care a realizat softul sistemului. Nu îndoiţi reţeta!
Pacienţii trebuie să aibă grijă să nu deterioreze reţeta tipărită, în special în zona codului de bare, respectiv să nu o plieze, să nu o murdăreasca sau să o ude.
Dacă primiţi acasă vizita medicului, acesta vă poate elibera pe loc reţeta, chiar dacă nu are calculator portabil, întrucât doctorul are posibilitatea să pretipărească un număr de reţete, care vor avea incluse în codul de bare doar informaţii de identificare a reţetei şi unităţii medicale. Restul datelor vor fi completate manual, lizibil şi obligatoriu cu litere de tipar.
Atât medicul, cât şi farmacistul vor introduce ulterior în sistem datele din reţetă.
"Prescripţia electronică face parte dintr-un program amplu de modernizare a sistemului medical, aliniat la normele europene. Primul pas a fost făcut odată cu implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat, urmând apoi Prescripţia electronică, sistemul de carduri, în acest an, şi, apoi, dosarul electronic al Pacientului", conchide Dragoş Dobran. Citiţi şi:
- Sistemul de reţete electronice, împins de Colegiul Medicilor spre 2013
- Reţeta electronică, o enigmă pentru doctori. "Ne-au făcut un instructaj ca pentru IT-işti"
- Reţeta electronică intră în vigoare doar cu numele