INFORMATIZAREA, ÎMPOTMOLITĂ. Reţeta electronică cu bani de la UE, în pericol

INFORMATIZAREA, ÎMPOTMOLITĂ. Reţeta electronică cu bani de la UE, în pericol

Proiectele de informatizare a Sănătăţii intră în funcţiune cu întârziere, existând riscul ca 40 de milioane de euro să se ducă pe apa sâmbetei.

Informatizarea sistemului de sănătate merge în ritm de melc, cu toate că ar aduce economii substanţiale. Deşi anunţate cu surle şi trâmbiţe, la începutul anului, reţeta şi fişa electronică s-au împotmolit o dată cu schimbările politice. Mai grav e că proiectele sunt finanţate din fonduri europene în valoare de peste 40 de milioane de euro, iar nefinalizarea lor până la termenul convenit ar însemna pierderea banilor. REŢETA ELECTRONICĂ Deşi era bătut în cuie termenul de 1 iulie pentru intrarea ei în funcţiune, autorităţile spun că au obţinut o amânare până la 1 februarie. "Desigur, noi ne dorim să nu ajungem chiar până atunci. Dacă nu reuşim, pierdem banii", recunoaşte Marius Filip, medic şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Orice tergiversare e semn rău, o spune fostul şef al CNAS, Lucian Duţă: "Reţeta ar trebui să funcţioneze perfect de la 1 iulie, însă dacă s-a cerut o amânare, înseamnă că sunt interese din partea furnizorilor de servicii medicale care fraudează la greu". În calea reţetei electronice stau însă şi obstacole tehnice, pentru că nu în toate localităţile există conexiune bună la Internet, un exemplu fiind Insula Mare a Brăilei. DOSARUL ELECTRONIC Deşi contractul de finanţare s-a semnat din 2011, până acum abia dacă s-a făcut licitaţia şi s-au analizat dosarele. Până la aflarea câştigătorului mai este.

"În cazul acesta, avem doi ani la dispoziţie pentru a-l implementa", dă asigurări Marius Filip, care recunoaşte însă că opoziţia medicilor vizavi de proiect e foarte mare, invocând motive ce ţin de confidenţialitatea datelor. Prescripţia electronică va fi obligatorie abia de la 1 februarie, iar dosarul electronic - peste doi ani "Dosarul electronic a rămas în acelaşi stadiu pe care l-am lăsat eu. Motivele sunt strict politice." LUCIAN DUŢĂ, preşedinte CNAS Cardul, terminat pe jumătate Deşi implementarea proiectului a demarat în ianuarie 2011, până acum, niciun român nu a primit actul pe care vor fi stocate toate datele personale, dar şi de natură medicală. Autorităţile promit însă că din august va începe distribuirea primelor carduri, urmând ca până la sfârşitul anului, cam jumătate dintre români să primească documentele. Deşi, iniţial se ştia că fiecare român va trebui să plătească 2 euro în schimbul cardului, ministrul Sănătăţii a anuţat că e posibil ca aceste cheltuieli să fie suportate de la bugetul statului. Citiţi şi:

  • Ghid complet al reţetei electronice
  • La farmacie, cu buletinul: Se pregăteşte reţeta virtuală

Ne puteți urmări și pe Google News