Rețetă de gogoșari în sos de muștar. Aceasta se prepară doar cu câteva ingrediente și este foarte sănătoasă. Gogoșarii protejează oasele, previn infecțiile și facilitează absorbția fierului.
Rețetă de gogoșari în sos de muștar. Pentru această garnitură sănătoasă și delicioasă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg gogoșari,
- 300 g muștar,
- 300 ml oțet,
- 300 ml ulei,
- 300 g zahăr,
- 7-8 foi de dafin,
- 1 lingură cu boabe de piper,
- 3 lingurițe cu sare grunjoasă.
Rețetă de gogoșari în sos de muștar
- Spălați bine gogoșarii, curățați-i de cotoare, apoi tăiați în felii.
- Pentru a pregăti sosul, puneți într-un vas uleiul, oțetul, zahărul, muștarul, dafinul, boabele de piper și sarea.
- Se dă într-un clocot, apoi se adaugă gogoșarii. Se lasă să fiarbă câteva minute până când gogoșarii scad.
- Gogoșarii se vor așeza în borcane sterilizate, apoi se va turna sosul peste ei. Pundul vasului se pune un prosop și trei sferturi apă. Se dă în câteva clocote, apoi se lasă la răcit.
-
Gogoșarii au o mulțime de beneficii pentru sănătate
Gogoșarii conțin vitamina C, vitamina A, vitamina B6, dar și vitamina K. Ei au și fosfor, calciu, tiamină, acid folic, magneziu și cupru. Aceștia au puține calorii și nu te balonează. Gogoșarii împiedică formarea cheagurilor de sânge, ceea ce duce la scăderea apariției accidentelor vasculare. Protejează oasele, previn infecțiile și facilitează absorbția fierului.
Gogoșari umpluți cu varză
Puteți prepara și gogoșari umpluți cu varză și cu un strop de maioneză deasupra. Aceste murături se pot servi alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne. Timpul de preparare estede sub 60 minute.
Pentru un borcan de patru litri vei avea nevoie de:
- 10 gogoșari (două kilograme)
- un kilogram varză albă
- un kilogram varză roșie
- 4patru morcovi (300 grame)
- o rădăcină țelină + frunzele
- o conopidă mică
- puțin hrean
- jumătate de linguriță sare
Pentru soluția lichidă:
- 500 ml oțet
- un litru apă
- două linguri sare de murături (cam 50 grame)
- un plic condimente pentru murături
- două-trei foi de dafin
- 100 grame zahăr
- Spală gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit și decupează câte un căpăcel. Îndepărtează cu grijă cotoarele și răzuiește nervurile cu ajutorul unei lingurițe.
- Varza trebuie tocată fideluță și pusă într-un vas încăpător. După acest pas, presară sare peste ea și o amestec-o bine.
- Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare și se adaugă peste varză și se amestecă. Lasă salata să se odihnească 10-15 minute, apoi scurge-o ușor de zeama lăsată și umple cu ea gogoșarii.
- La baza borcanului așază frunze de țelină și câteva rondele de hrean.
- După acest pas, poți așeza gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine.
- Adaugă buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
- Într-un vas, fierbe oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea.
- Așază sub fundul borcanului lama unui cuțit și toarnă peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare.
- Strânge capacul și agită bine borcanul.