Evenimentul ZileiHoroscopRețelele sociale constituie un vector din ce în ce mai agresiv de manipulare electorală. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Rețelele sociale constituie un vector din ce în ce mai agresiv de manipulare electorală. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Rețelele sociale constituie un vector din ce în ce mai agresiv de manipulare electorală. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
România este pe listă. A țărilor cu o supravegherea electronică speciala a câtorva zeci de mii de persoane, fără mandat și fără permisiune, și cu posibilitatea implicării neautorizate în rezultatul alegerilor prezidențiale, de exemplu. Nu prea este normal...

 

19 noiembrie

 

Rețelele sociale constituie un vector din ce în ce mai agresiv de manipulare electorală. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 19 noiembrie s-au născut Martin Luther, Indira Gandhi, Ted Turner, Mihail Kalinin, Meg Ryen, Jodie Foster, J.R. Capablanca, Aurel Vlaicu, George Emil Palade, Monica Lovinescu, Liviu Tudan, Ioan Tugearu, Dumitru Dumitriu, Emil Constantinescu.

 

 

Pe 19 noiembrie în calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Avdie şi Varlaam. Nimic în ”Kalendar”.

 

Iată o informație pe care am considerat-o importantă și interesantă și vă fac părtași și pe domniile voastre, ca să știți cum stați:

 

Rețelele sociale constituie un vector din ce în ce mai agresiv de manipulare electorală și de supraveghere în masă.

 

Este concluzia  Freedom on the Net 2019, ultima evaluare anuală făcută de Freedom House, care arată că, pe lângă ingerințele guvernelor străine, noua amenințare pentru democrație este spațiul online. Interferența în alegerile naționale a afectat peisajul online în 26 de țări din 30 studiate pentru anul trecut. Dezinformarea este tactica cea mai curentă. Autoritățile din unele țări au blocat site-urile Web sau au tăiat accesul la internet în dorința lor de a se agăța de putere.

 Numeroase guverne constată că pe rețelele de socializare, propaganda funcționează mai bine decât cenzura, a declarat Mike Abramowitz, președintele Freedom House. Autoritariștii și populiștii din lumea întreagă exploatează în același timp natura umană și algoritmii informatici pentru a cuceri urnele, dar merg pâna la limita regulilor concepute pentru a garanta alegeri libere și echitabile.

Guvernele de pretutindeni supraveghează în orb comportamentul online al cetățenilor pentru a identifica amenințările apărute, sau pentru a anihila opoziția. Freedom House a găsit dovezi de existență a programelor de supraveghere avansate pe media sociale în cel puțin 40 de țări din cele 65 analizate.

Rezervate, odinioară, agențiilor de informații celor mai puternice din lume, mijloacele de spionaj al datelor sunt prezente peste tot în lume, a declarat Adrian Shahbaz, director de cercetare pentru tehnologie și democrație la Freedom House : Progresul inteligenței artificiale alimentează o piață înfloritoare, nereglementată, pentru supravegherea în media sociale. Chiar în țări dotate cu garanții considerabile în materie de libertăți fundamentale, au fost deja semnalate cazuri de abuzuri, a adăugat el.

Proliferarea mijloacelor de supraveghere sofisticate a redus capacitatea persoanelor de  a se exprima liber și a fi activi civic online. Din 65 de țări evaluate în acest raport, un număr record de 47 au înregistrat privare de libertate pentru utilizatori pentru discurs politic, social sau religios.

 Viitorul libertății pe internet constă în capacitatea noastră de a repara media sociale, a declarat Shahbaz. Este vorba, în special de platformele americane, SUA trebuind să joace un rol de prim plan în promovarea transparenței și a responsabilității în era digitală. Este singura modalitate a împiedica internetul să devină un Cal Troian al tiraniei și oprimării.

Freedom on the Net 2019 a evaluat libertatea internetului în 65 de țări care numără 87% din utilizatorii de internet din lume. În raport se arată că pentru al nouălea an consecutiv, pierderile sunt mai numeroase decât câștigurile. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Sudan și Kazakhstan, urmate de Brazilia, Bangladesh și Zimbabwe. Ameliorări s-au înregistrat în 16 țări, cea mai importantă fiind în Ethiopia. Libertatea internetului a scăzut și în SUA. Organismele americane însărcinate cu aplicarea legii imigrației supraveghează din ce în ce mai mult media sociale și efectuează controale fără mandat în aparatele electronice ale călătorilor, cu un minimum de transparență.

China înregistrează cele mai importante abuzuri asupra libertății internetului pentru al patrulea an consecutiv. Cenzura atinge extreme fără precedent în China, se spune în raport.

Platformele digitale constituie noul câmp de bătaie al democrației. În cel puțin 24 de țări au fost influențate alegerile în ultimul an, influența online fiind cea mai frecventă.

O altă concluzie a raportului este că guvernele exploatează Big Data pentru a supraveghea internetul. În cel puțin 40 de țări din 65, autoritățile au implementat programe avansate de supraveghere a rețelelor sociale. Este un sistem de supraveghere în masă sofisticat care poate cartografia rapid relațiile utilizatorilor și poate decripta mesajele de pe rețelele sociale.

 

România este pe listă. A țărilor cu o supraveghere electronică speciala a câtorva zeci de mii de persoane, fără mandat și fără permisiune, și cu posibilitatea implicării neautorizate în rezultatul alegerilor prezidențiale, de exemplu. Nu prea este normal… Dar România este țara normală a normalului ca normă. Normal înseamnă realegerea lui Klaus Johannis von Hermannstadt. Cum să nu fie reales? Și dacă toți alegătorii votează cu Veorica, tot el o să câștige alegerile! Păi, este simplu. Cine l-a vizitat pe actualul și viitorul președinte al României, de două ori, la Sibiu, pe când era un modest burgermeister? Regina de cupă a Europei, Ursula von der Leyen, astăzi mare sultană la Bruxelles. După vizite a început ascensiunea fulminantă a lui Arturo Ui, adicatelea Herr Johannis, versiunea română (sic) a lui Brecht. Așa afirmă gurile rele, stâlpii de cafenea de pe Dorobanți. Spun și eu ce am auzit, dar nu am fost acolo, așa spuneau vechii greci în agora, când făceau și ei o bârfă politică. Că ei au inventat și politica și bârfa. Ba și Calul Troian!

 

Am poftă de un film cu Jean Reno. Nici ”Godzila” și nici ”Ronin”, ceva mai greu, mai dificil. ”Râuri de purpură”, da, două serii, sigur, prima a fost mai bună decât a doua, așa este mereu. Observ că pe măsură ce netul se jegojește dispar și siturile de unde poți să descarci filme și muzica. Treptat o să se uite că generația mea a făcut netul pentru a fi un mediu prietenos și GRATIS de muncă, comunicare și distracție. Repet, GRATIS, cum era la început. Lucrurile se uită sau se pervertesc. NASA m-a bombardat, de exemplu, cu nu mai puțin de cinci informări de cum o să ajungă pe Lună. Dar, nu a mai fost?

 

Cam asta este situația, amatorismul domnește și pentru că nimeni nu mai învață temeinic, toată lumea inventează prost lucruri făcute bine, în trecut.

 

Un singur lucru nu au cum să-l strice, faptul că mâine este, vrem, nu vrem, o altă zi!

 

 

☼     ♂     ♀             HOROSCOP   19 noiembrie 2019

 

BERBEC   Lasă lucrurile să se petreacă natural, de la sine. Nu interveni, nici măcar cu un sfat. Cu un zâmbet, da! Astăzi este una dintre zilele acelea când intervenţi ta mai mult strică decât ajută. Conjunctura planetelor îţi este relativ favorabila, mai ales in domeniul sănătăţii. Totuşi, un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce iţi trebuie. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Astăzi originalitatea nu este punctul tău forte. Sa nu fii foarte contrariat cînd analiza ta obiectiva si meseriaşă făcută in cercul tau de prieteni va starni proteste şi remarci de genul „am mai auzit asta”!

TAUR    Poţi întâlni astăzi oameni al căror ţel suprem în viaţă este să-ţi facă ţie zile fripte. Genul de funcţionar de stat de la ghişeu. Dar există şi o parte bună a zilei: primeşti o veste bună! Astăzi ai supărat vreun înger, pentru că ai parte de mitocani şi/sau funcţionari de stat. Îmi pare rău pentru tine… dar ceva-ceva se întâmplă şi în registrul bun. Îngerul respectiv, cel supărat, îşi aduce aminte că a fost programat să gândească numai de bine, să vorbească numai de bine şi să facă fapte numai bune, aşa că face el ce face şi primeşti, mai pe seară, o veste bună!

GEMENI  Eşti distrat şi nu te poţi concentra după o noapte de insomnie. Ce poţi să faci când nu ai chef de nimic? Mai nimic! Zâmbeşte mult şi fii agitat, aşa lumea nu o observe că nu faci nimic! Tot ceea ce începi sau programezi astăzi pot să aducă rezultate fructoase, dar, trebuie să fii sigur că poţi să duci proiectul la capăt. Până la urmă este o zi neaşteptat de simpatică, in care toata lumea te intreaba ce faci si gaseşte că arăţi bine. Este normal, dacă nu ai făcut nimic, arăţi odihnit şi prosper! Până seara chiar că te simţi excelent!

RAC  Astăzi ai ocazia să descoperi anumite motive ale comportamentului din ultimul timp al colegilor, al anturajului, în general. Ia atitudine şi lămureşte imediat cum stau, de fapt, lucrurile. Probabil ca te vei lumina mai pe seară şi îţi vei spune că noaptea este un sfetnic bun. Pentru că ceva nostalgii şi regrete tardive îţi încearcă cugetul. Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice lăsând la o parte păcatele marilor feline. Le ştii tu care…

LEU   O zi densă, cam obositoare, dar în care poţi să duci la bun sfârşit un volum mare de activitate. Cu toate că ai un randament bun, se pare că eşti în criză de timp. Totuşi, te simţi bine! ŞI, o veste bună! Ziua de astăzi se configurează ciudat – tu pari că eşti pus în faţa unei decizii. Adică, de fapt, nu şti ce sa alegi intre două căi de urmat. Decizie care nu-ţi este chiar la îndemână fiind vorba de o problemă mai complicată şi probabil foarte personală.

FECIOARA  Eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. In toata această dorinţă de afirmare a „eului”, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele stârnesc alte vorbe, confesiunile multe determina destainuiri şi mai şi… Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi. Ziua de astăzi este favorabilă familiei, cuplului, legăturilor de sânge, de mir, sau pur şi simplu de afinităţi selective.

BALANŢA   Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, familia, anturajul. O veste te bucură mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Dar este marți, trei ceasuri rele, nodul tău gordian, sau calcâiul lui Ahile, cum preferi, că antichitatea este plină de pilde, se numeşte viaţa ta amoroasă. Oricum, nu prea ai de unde alege! Aşa că aspectele favorabile pot fi pur teoretice…

SCORPION  O zi mai puţin favorabilă în ceea ce priveşte munca. Seara o poţi petrece în mijlocul familiei şi al prietenilor reflectând asupra modului cum ultimele ştiri din presă influenţează viaţa ta. Te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indraznete, dacă nu comice, mai ales daca lucrezi in domenii legate de copii. Influenţe astrale subtile te ajuta sa tragi concluzia că lucrurile incep sa mearga spre bine, la locul unde activezi, fie că este birou, fabrică sau şcoală, dar şi in dragoste.

SĂGETĂTOR   Este bine să nu te implici în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie, însă, la ce vorbeşti şi cu cine! Limitează cheltuielile… Până la urmă, astăzi te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasa şi presiunea atmosferică variază. Ai de luat şi o altă decizie, în alt domeniu decât de obicei. Mai grea. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău.

CAPRICORN   Eşti pe drumul cel bun! Reuşita pare aproape, nu te lăsa acum. Dar, după ce termini activitatea cotidiană parcă ai dori şi un film, un spectacol. Respectă-te, dacă vrei să fii respectat! Cu zodia în continuare relativ populată de planete, cu Pluton și Saturn, care hai să fim drepţi, nu este mare aglomerație, trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale sau de meseria ta. În general eşti un bun profesionist, dar uneori superficialitatea te îndeamnă să laşi lucrurile neterminate. Concentrează-te, sau cere ajutor!

VĂRSĂTOR    Zi favorabilă implicării tale în rezolvarea unor probleme importante pentru tine. Implică-te personal, dar vezi dacă nu trebuie să ceri şi ajutor, pentru că nu te pricepi la orice! Pragmatismul tău poate fi de mare folos astăzi, viziunea ta realistă aduce succes. O zi obositoare, dar foarte plăcută. Seară deosebită în compania celor dragi, poate la un spectacol. Astăzi, sănătatea ta este bună, iar banii nu sunt foarte rari la tine in buzunar. Ai, deci, o zi bună! Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele iţi surâd din nou.

PEŞTI   Visezi cu ochii deschişi, dar problemele cotidiene, realitatea, te confiscă. Oferă-ţi momente plăcute şi vei avea o productivitate şi o eficienţă mai bune. Oamenii de succes sunt relaxaţi! În general şi astăzi în special nu este favorabil să-ţi iei niciun angajament pe care, apoi, este greu să-l respecţi. Concentrează-te numai pe treburile de rutină şi nu lăsa să fii deranjat. Mare atenţie la cheltuieli şi la cei care îţi propun astăzi cheltuieli. Ai intrat într-o rutină puţin cam monotonă şi plictisitoare de zi-lumină, rutină relativ importantă pentru viitorul carierei tale. Dar, nu uita că trebuie să te şi relaxezi şi să te distrezi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Accesează: