Editura Evenimentul si Capital

Noul serviciu secret al lui Putin. Lumea neştiută a gangsterilor de tip nou

Autor: | | 3 Comentarii | 2854 Vizualizari

Interlopii tatuați și fioroși din fosta URSS au fost înlocuiți de gangsterii-businessmeni hibrizi, care acționează în toată Europa în beneficiul și sub „cupola” Kremlinului.

În 1994, fostul președinte Boris Elțîn își exprima îngrijorarea (fără a ascunde totuși o undă de mândrie) că Rusia este pe cale să devină o „superputere a crimei organizate”.

Doisprezece ani mai târziu, un mafiot (care susținea că s-a retras) explica expansiunea colosală a crimei organizate ruse în Europa: „Avem ce e mai bun din ambele lumi: de la Rusia avem forța și siguranța, de la Europa, bogăția și confortul”.

Crima organizată rusă este responsabilă pentru o treime din heroina vândută pe străzile Europei, pentru o importantă parte din traficul cu ființe umane și pentru majoritatea traficului ilegal de arme de pe continent.

Ceea ce face crima organizată rusă cu adevărat periculoasă și dificil de contracarat sunt conexiunile sale cu aparatul de securitate al Kremlinului, mai ales Serviciul de Informații Externe (SVR), Serviciul de Informații militare (GRU) și Serviciul de Securitate Federal (FSB, urmașul KGB), se arată într-o analiză realizată de Mark Galeotti, coordonatorul Centrului pentru Securitate Europeană.

Jaful instituționalizat a fost urmat de „naționalizarea” lumii interlope

La scurt timp după destrămarea URSS, bandiții tatuați și fioroși au lăsat locul unei alte generații, total diferite: gangsterii-businessmeni hibrizi, profitori de pe urmaprivatizărilor-fulger, a lacunelor din sistemul legal și a incapacității statului.

Un polițist își amintește: „erau vremuri când știam că bandiții nu au doar bani și arme, dar și un krysha (literal, „acoperiș”, în argou înseamnă „protecție politică”) și eram nevoiți să acceptăm asta”. Împușcăturile de stradă și mașinile-capcană deveniseră ceva banal. Gangsterii își expuneau fără teamă opulența. Sfârșitul anilor ‚90 a adus o schimbare: violențele și reglările de conturi între bande au încetat. Jaful național se încheiase. Noii moguli, care se folosiseră de timpurile tulburi pentru a pune mâna pe piețe și bunuri, aveau acum nevoie de liniște pentru a se bucura de bogățiile dobândite.

Anumite grupări din structurile militare și de securitate, motivate de sentimente naționaliste dar și de interese personale, au început să militeze pentru o regenerare a puterii statului și instaurarea ordinii.

Deși ascensiunea lui Vladimir Putin a stârnit la început o oarecare neliniște, noii îmbogățiți au înțeles repede că acesta propune un fel de contract social cu lumea interlopă. Vestea s-a răspândit repede că nu vor avea nimic de suferit câtă vreme vor înțelege că statul este Nașul și ei nu-i amenință supremația.

Rezultatul a fost pur și simplu o instituționalizare a corupției, cu legături bine stabilite între gangsterii privați și stat. Inclusiv cu aparatul de securitate al statului. Așa se face că după o privatizare galopantă, transformată în jaf instituționalizat, s-a ajuns la o „naționalizare” a lumii interlope.

Statul închidea ochii la acțiunile lumii interlope cu condiția să fie și el servit când are nevoie. De pildă, în timpul celui de-Al Doilea Război Cecen (1999 – 2009), Kremlinul a știut să găsească „argumentele” potrivite pentru a-i convinge pe gangesterii ceceni să nu-i sprijine pe conaționalii lor rebeli, dacă vor să-și păstreze privilegiile.

La alegerile din 2011, bandele de crimă organizate au fost folosite la strângerea de voturi pentru putere și la distrugerea campaniei opoziției.

În ultimii ani, după răsturnarea de la putere a regimului pro-rus de la Kiev al lui Viktor Ianukovici, regimul Putin a intrat într-o nouă fază, simțindu-se atacat de Occident. Iar una dintre tacticile Kremlinului în acest război a fost utilizarea criminalității organizate.

„Operațiunile speciale” ale gangsterilor Kremlinului

În anii ‚90, grupările de crimă organizată ruse au „invadat” Europa. Părea că sunt de neoprit. Praga a devenit capitala europeană a tuturor „reprezentanțelor” bandelor rusești importante: Solntsevo, Tambovskaya, cecenii... De la cluburile de noapte din Budapesta la instituțiile financiare din Londra, până în Franța și Germania, știrile oficiale și zvonurile relatau despre cucerirea Europei de către crima organizată rusă.

A urmat o perioadă de declin, ca urmare a „reorganizărilor” din țara mamă și a luptei anti-mafia din țările europene. Când gangsterii ruși s-au întors în Europa în anii 2000 și 2010, au făcut-o mai ales în poziții „din umbră”, ca brokeri și mijlocitori. Doar caucazienii și georgienii (de exemplu, clanul Kutaisi) au continuat să opereze în stradă, dar ei reprezintă astăzi o minoritate.

Cei mai mulți operează la un nivel mai strategic, oferind acces la resursele și rețelele lor. Aceste grupări vând orice, de la heroină afgană și metamfetamine rusești până la expertiză în pirateria cibernetică și investiții de bani murdari.

„Ursulețul prietenos” al KGB

Deși serviciile secrete ruse își dezvoltă continuu propriile capabilități, Moscova este încă foarte dependentă de recrutarea de pirați, fie și pentru folosirea lor în misiuni punctuale, în schimbul protecției și libertății. Pe lângă recentele acțiuni ale unor grupări precum APT28 (zis și „Fancy Bear” – „Ursulețul excentric”, asociat cu GRU) și APT29 (zis și „Cosy Bear” – „Ursulețul prietenos”, despre care se crede că este parte a FSB) au existat și atacuri recente care par opera unor pirați „freelance” coordonați de Moscova, cum ar fi atacul asupra sistemelor centrale NASDAQ.

Aceiași actori au furnizat „mână de lucru” pentru operațiuni majore precum atacurile DDoS din Estonia (2007) și Georgia (2008) – care au copleșit și distrus site-uri și servere inundându-le cu trafic fals – ca și ofensiva cibernetică asupra guvernului din Ungaria. Oportunitățile de folosire a atacurilor și spionajului cibernetic se înmulțesc într-un ritm mai rapid decât capacitatea de dezvoltare a serviciilor secrete.

Ceea ce face ca pe viitor cererea de mercenari pentru piraterie cibernetică să crească.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI