Scandalul de presă din jurul Rețelei ”Deontologii” s-a transformat într-un dosar penal, aflat în lucru la Parchetul Militar București. Informația a transmis-o chiar prim-procurorul Bogdan Pîrlog, prin intermediul site-urilor G4media, a lui Dan Tapalagă, și Hotnews.
Procurorul a comunicat că dosarul despre cheful cu bere al adjunctului procurorului general Horațiu Radu, judecătorului Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache (TVR și G4media) și Cosmin Savu (ProTv) a fost deschis în sfânta zi de duminică, ca o urgență. Luni a fost audiat Alex Costache, iar azi (marți) era anunțat pentru declarații Cosmin Savu, urmând procurorul șef, aspirant la funcția de procuror general, și judecătorul Răzvan Păștilă.
Deocamdată nu știm dacă pe lista audierilor mai există și ale persoane, nu știm cine este militarul invocat ca fiind parte în dosar ca să atragă competența Parchetului Militar. Nu știm nici dacă prim-procurorul militar Bogdan Pîrlog, fondator al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” are dezlegarea morală și legală ca să se ocupe de cercetarea cauzei, după ce l-a reclamat public pe ministrul Justiției Cătălin Predoiu că a propus în fruntea Parchetului General și DIICOT două procuroare care nu au obținut aviz pozitiv de la CSM. E vorba de Gabriela Scutea ș Giorgiana Hosu, pentru care președintele Iohannis a semnat decretele de numire în funcții.
De altfel, Evenimentul zilei a adresat oficial Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecției Judiciare întrebări pe marginea acestui subiect. Mai ales că, în ziua în care prim-procurorul Pîrlog ne-a spus că îl audia pe Alex Costache, trimitea către CSM o petiție. Prin Asociaţia sa "Iniţiativa pentru Justiţie" a transmis o cerere de apărare a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, document adresat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ. În context, ca și jurnaliștii pe care zice că-i cercetează acum, Pîrlog reclama faptul că ministrul Justiţiei şi Președintele nu au ţinut cont de avizele negative pe care CSM le-a dat în cazul Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general şi al Giorgianei Hosu pentru funcţia de şef al DIICOT.
Așa cum am spus, așteptăm lămuriri de la instituțiile statului cu privire la competențe. Știm, însă, ce prevede Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, de care vor trebui să țină seama procurorii militari când îi vor audia cu privire la cheful din ”unitatea Lokal” pe Horațiu Radu și Răzvan Păștilă.
Codul deontologic a fost elaborat în mandatul de ministru al Monicăi Macovei, de către CSM condus de președintele judecător dr. Dan Lupașcu.
Iată ce prevede acest cod al magistraților din 2005 (Hotărârea nr.328 din 24 aug.2005), la câteva articole!
La Capitolul 4 - Imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor
ART. 9
(1) Judecătorii şi procurorii trebuie să fie imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor profesionale, fiind obligaţi să decidă în mod obiectiv, liberi de orice influenţe.
(2) Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor.
La Capitolul 6 - Demnitatea şi onoarea profesiei de judecător sau procuror
ART. 17
Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate.
Răsturnare de situație. Superiorii procurorului Pîrlog îl cercetează
Așa cum am spus, în cursul dimineții de marți, EvZ a transmis solicitări către instituții importante ale Justiției, cerând lămuriri, dar și la instituțiile militare pentru a afla cine ar fi militarul din dosar la care făcea referire procurorul Pîrlog.
În cursul după amiezii, pe site-ul pentru care lucrează jurnalistul Alex Costache, G4media, a apărut următoarea știre:
”Conducerea Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel a declanșat un control cu privire la modalitatea de sesizare și competența pe dosarul penal deschis de procurorul Bogdan Pîrlog pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro”.
Ca să bage bățul prin gard, fiindcă pe acest site Alex Costache a dus războiul împotriva Gabrielei Scutea, semnatarul articolului afirmă că sursele sale i-au spus că ”verificările ar fi fost la cererea Gabrielei Scutea, noul procuror general al României. Contactată, Scutea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat precizând: ”Când avem ceva de comunicat, o vom face.”
Aceeași tactică perversă o aplică și vizavi de EvZ. Jurnalistul scrie că EvZ le-a susținut pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu la șefia Parchetului General și DIICOT. O minciună sfruntată, ziarul nostru publicând doar știri oficiale cu privire la desemnarea șefilor Parchetelor. Doar articolul din 12 februarie, apărut în Gândul, prin care se făceau dezvăluiri despre un grup de jurnaliști și magistrați care trag sfori împotriva ministrului Cătălin Predoiu, a fost preluat pe site-ul evz.ro. Lucru care se pare că s-a confirmat prin imaginile de la beția ”suspectaților” din Lokal.
Cea mai interesantă parte, prin greutatea mesajului, din articolul de pe G4media este declarația pe care a dat-o șeful Curții Militare de Apel, cel care a cerut prim-procurorului Pîrlog o copie a dosarului deschis la Parchetul Militar București. Adrian Nicolau a negat că Gabriela Scutea ar avea vreun amestec și a explicat:
”Este o sesizare din oficiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu și violarea vieții private cu privire la acele imagini despre care din actul de sesizare rezultă că se presupune că ar fi implicate cadre militare din servicii de informații . Am aflat și eu despre acest dosar luni seară, dintr-un articol, apoi dintr-o emisiune, și am cerut apoi informații despre dosar – cum s-a format și care este situația, pentru că așa procedez atunci când nu sunt informat în prealabil. În primul rând, am vrut să verific dacă e adevărat ce s-a scris”, a declarat șeful Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.