Reţea internaţională de traficanţi de cocaină, în „plasa“ poliţiei

Nu mai puţin de 16 membri ai uneia dintre cele mai importante reţele de traficanţi de droguri şi ţigări de contrabandă, care acţiona în toată lumea, au fost capturaţi în România, la capătul unei ample anchete la care au participat agenţi americani şi poliţişti din aproape toate statele membre UE.

Întâlniri conspirative la Odessa După o monitorizare care a durat opt luni, poliţiştii români de frontieră şi ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) le-au furnizat americanilor probe suficiente pentru a-l arunca după gratii pe liderul grupării, ucraineanul Nikolai Dozortsev, alias „Colea“, care-şi avea reşedinţa la New York.

Potrivit anchetatorilor, Colea şi cei doi locotenţi ai săi - românul Constantin Cardale, din Constanţa, şi moldoveanul Iulian Badrajan - se întâlneau frecvent la Odessa pentru a pune la punct transporturile de cocaină şi ţigări de contrabandă, care ajungeau apoi pe „piaţa neagră“ din 13 state. Milioane de euro „albiţi“ prin afaceri imobiliare Concret - spun oamenii legii - membrii reţelei foloseau două mari rute de trafic. Astfel, procurau cocaină din America Latină şi o transportau spre ţări vest-europene, prin Hong Kong, Ucraina şi Moldova. Cât despre ţigări, acestea erau „fabricate“ în Ucraina şi Moldova şi ajungeau pe „piaţa neagră“ din vestul Europei, prin România.

„E drept că o parte din marfa de contrabandă rămânea în România, unde reţeaua îşi crease adevărate «pieţe de desfacere» în Bucureşti, Constanţa şi alte localităţi din Moldova şi Oltenia. Înainte de a ajunge pe piaţă, ţigările erau depozitate în clădiri închiriate de traficanţi în Bacău, Vrancea, Ialomiţa, Constanţa, Braşov şi Timiş oara“, au precizat oamenii legii. Milioane de euro obţinute de membrii reţelei din aceste „afaceri“ ilegale au fost depuşi de Nikolai Dozortsev în bănci din Odessa şi „spălaţi“ apoi prin investiţii imobiliare în Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Spania.   De altfel, doar din cele patru transporturi de ţigări confiscate de poliţiştii de frontieră la finalul operaţ iunii de capturare a infractorilor, traficanţii ar fi obţinut profituri de peste 700.000 de euro. Din cei 16 membri ai grupului re- ţinuţi în România, doar unul, un moldovean, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, ceilalţi urmând să fie judecaţi în stare de libertate.