Cei care nu îşi plătesc la timp facturile la căldură ori salubritate pot fi executaţi silit mai uşor, fără a se mai putea apăra întâi instanţă, potrivit unei legi care a intrat sâmbătă în vigoare
Astfel, prin Legea nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, „factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu”. La utilităţi publice sunt încadrate: alimentarea cu apă şi canalizarea; alimentarea cu energie termică în sistem centralizat; salubrizarea localităţilor; iluminatul public; transportul public de călători.
Practic, facturile la întreţinere devin titluri executorii, la fel ca un contract de credit sau ca nişte contracte autentificate la notar, potrivit explicaţiilor pe care leam primit de la specialişti în Drept. Aceştia mai adaugă că noua prevedere ridică semne de întrebare, fiindcă în mod normal o factură constituie un titlu de creanţă, care dă dreptul celui care nu o plăteşte să se judece şi abia ce decide instanţa e titlu executoriu.
Termene de plată mai mici
Mai rău este că, prin noua lege, este redus semnificativ şi termenul de plată a facturilor. Astfel, consumatorul va avea la dispoziţie 15 zile calendaristice de la momentul emiterii facturii. În vechea formă a legii, din 2006, consultată de EVZ, termenul de plată era de 15 zile lucrătoare, luate de la momentul primirii facturii. „Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii”, scrie în noua lege.
Practic, dacă între momentul emiterii facturii şi cel de primire se scurge o săptămână, cum se întâmplă adesea, consumatorul nu mai are la dispoziţie decât încă una pentru plata în termenul scadent.
Furtul de apă, infracţiune
O altă prevedere importantă inclusă în Legea 225/2016 vizează furtul de apă sau de agent termic. „Constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă sunt săvârşite cu intenţie, următoarele fapte: a) furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă; b) furtul de agent termic din sistemul de alimentare cu energie termică”, se arată în textul legii. De asemenea, toate imobilele condominiale noi, indiferent de destinaţie, vor trebui să aibă sisteme de măsurare a consumurilor individual, cât şi la nivelul întregului imobil.