Soarta Partidului Şor rămâne indecisă încă trei săptămâni. După cinci şedinţe fierbinţi, însoţite de protestele organizate de Partidul Şor, Curtea Constituţională de la Chişinău a oferit părţilor termen pentru a-şi pregăti pledoriile, după care se va retrage în deliberare.
La şedinţa de judecată de miercuri, 17 mai, care a durat doar 6 minute, părțile au fost întrebate dacă mai au anumite completări materialelor cauzei, Curtea a anunțat întrerupere până pe 12 iunie.
Avocaţii lui Şor au făcut referinţă la legislaţia europeană
Pe parcursul celor 5 zile de şedinţe, avocaţii lui Ilan Şor au făcut tot posibilul ca să convingă magistraţii să nu scoată formaţiunea politică a angajatorului în afara legii: a fost solicitată recuzarea unui judecător, au pus la îndoială mandatul avocaţilor Guvernului, au solicitat audierea mai multor martori, printre care președintele țării și prim-ministrul, audierea online a lui Ilan Șor, excluderea unor acte dintr-o cauză penală anexate la dosar de către avocatul executivului, sistarea procesului de examinare a sesizării, întrucât aceasta, potrivit lor, nu ar ține de competența Curții Constituționale.
Demersurile apărătorilor lui Şor au fost respinse.
Deşi Partidul Şor are o poziţie anti-europeană, avocaţii formaţiunii au făcut referenţă la normele şi democraţia europeană în încercarea de a convinge magistraţii să nu scoată partidul în afara legii.
Argumentele avocaţilor Guvernului, acceptate de Curte
Pe de altă parte, Curtea Constituţională a acceptat anexarea la dosar a probelor video, inclusiv de la protestele anti-guvernamentale organizate de oligarhul care se ascunde în Israel, a unor comunicate de pe pagina web a formațiunii cu referire la vizitele deputaților partidului Șor la Moscova, sentinţa de condamnare a lui Ilan Şor la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar, mai multe decizii de judecată în privinţa formaţiunii, informația prezentată de SIS cu referire la televiziunile în spatele cărora ar sta Partidul Șor.
Sesizarea privind scoaterea Partidului Şor în afara legii a fost depusă de Guvern în luna noiembrie a anului trecut, documentul fiind întocmit de ex-ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.
„În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale. Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept”, a argumentat autorul sesizării.
Litvinenco a făcut referinţă şi la finanţarea formaţiunii politice condusă de deputatul fugar Ilan Şor: „Finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.
În decembrie 2022, Comisia de la Veneţia a lăsat la discreţia Curţii Constituţionale problema privind scoaterea Partidului Şor în afara legii pentru că „se află într-o poziţie mai bună” şi „are mai multe oportunităţi”. Totodată, Comisia a dat mai multe sfaturi instanţei constituţionale de la Chişinău privnd respectarea normelor democratice şi respectarea principiului pluralismului la adoptarea deciziei.