Republicanii: Obama este dependent de prompter

Republicanii: Obama este dependent de prompter

Republicani înscrişi în cursa internă pentru desemnarea candidatului partidului la prezidenţialele din toamna anului viitor au identificat o altă temă de campanie - dependenţa preşedintelui Barack Obama de prompter în timpul discursurilor sale publice, scrie Washington Post.

Deşi nu este un subiect de actualitate, el fiind adus în discuţie şi în trecut, republicanii se folosesc acum de el pentru a ataca unul din punctele forte ale actualului lider de la Casa Albă, talentul său oratoric.

Mesajul republicanilor este în realitate mult mai dur: dacă preşedintele nu poate rosti un discurs de două minute fără să se uite în prompter, înseamnă că nu ştie ce vorbeşte şi, în consecinţă, americanii nu ar trebui să mai aibă încredere în el.

"Obama a folosit prompterul cât toţi ceilalţi politicieni la un loc şi l-a decredibilizat. Dacă îl foloseşti acum, atunci eşti precum Obama. Este un indiciu că nu poţi vorbi de capul tău", a declarat Fred Davis, strateg media şi fost consilier al senatorului republican John McCain, contracandidatul lui Obama în 2008.

Prompterul este însă utilizat de jumătate de secol de preşedinţi şi candidaţi la preşedinţiei, indiferent de culoarea politică, pentru acurateţe în discursurile lor. Michelle Bachman, unul din candidaţii republicani, susţine că ea nu foloseşte un astfel de dispozitiv şi că, dacă va ajunge la Casa Albă, îl va interzice.

Ironizându-l pe Obama, omul de afaceri Herman Cain, alt pretendent la nominalizarea republicană, a declarat recent într-un discurs că a aruncat prompterul din autobuzul de campanie pentru a scăpa "de o greutate în plus". Mitt Romney, favoritul la învestitura republicană, nu ezită nici el să glumească pe această temă. La încheierea unui discurs în Florida, una din susţinătoarele sale s-a apropiat de scenă şi s-a declarat susprinsă că Romney nu a folosit un prompter.

"Aţi ţinut tot acest discurs fără un prompter? Bravo!" i-a declarat femeia. "Cum? Nu l-aţi văzut? L-am avut în ceas. De asta mă uitam mereu în jos", a glumit Romney.

Republicanii se amuză şi mai copios acum după ce, în urmă cu câteva zile, un camion încărcat cu echipamente audio destinate preşedintelui american Barack Obama a fost furat în comitatul Henrico, statul Virginia. Furtul a avut loc cu doar câteva zile înainte de vizita şefului statului american la Chesterfield.

Ne puteți urmări și pe Google News