Republica penalilor. Baronii USL au păstrat tradiţia: milioane de euro date ilegal clientelei politice

Republica penalilor. Baronii USL au păstrat tradiţia: milioane de euro date ilegal clientelei politice

Banii au fost dirijaţi de preşedinţii de Consilii Judeţene. Evenimentul zilei vă prezintă ilegalităţile făcute de 13 dintre cei mai puternici baroni USL.

Baronii USL din teritoriu au făcut mii de plăţi ilegale către firme apropiate sau sponsori de partid. Totul prin intermediul unor contracte încredinţate direct sau prin acte adiţionale. Concluziile aparţin inspectorilor Curţii de Conturi, care au publicat rezultatele controalelor la mai multe Consilii Judeţene. Controalele, la DNA Prima "victimă" a Curţii de Conturi este "Baronul de Litoral", Nicuşor Constantinescu (PSD), în cazul căruia s-a făcut şi plângere penală. Constantinescu a fost pus sub acuzare de DNA pentru că a dat ilegal contracte publice în valoare de cinci milioane de euro. Nicuşor Constantinescu a bătut un alt record negativ: şi-a supraevaluat bugetul, pentru anul 2012, cu o sumă record: 188.193.000 de lei. De asemenea, toţi baronii şi-au răsplătit angajaţii din subordine cu prime şi sporuri ilegale, o parte din bani au fost aruncaţi pe publicitate şi reclamă, iar redevenţele pe închirieri nu au fost încasate. Curtea de Conturi cere ca aceste milionae să fie plătite de cei responsabili. Sunt şi alte cazuri inedite. La Vaslui, unde preşedintele CJ este Dumitru Buzatu (PSD), inspectorii au descoperit obiective de investiţii în curs de realizare, cu valoarea de 1 leu, cu toate că pentru acestea, în cursul anului 2012, entitatea a înregistrat cheltuieli prin decontarea către furnizori a contravalorii lucrărilor efectuate. Prejudiciul: 5.347.000 de lei. La Tulcea, unde preşedintele de CJ este Horia Teodorescu (PSD), un concesionar nu a plătit redevenţa datorată pentru trimestrele II şi III 2010, pentru suprafaţa de 928 ha teren agricol, din cauză că această suprafaţă ar fi fost inundată. Prejudiciul: 3.274.000 de lei. Investiţiile, uitate La Bihor, unde preşedinte de CJ este Cornel Popa (PNL), inspectori au descoperit că 17 milioane de lei au fost cheltuiţi ilegal fie pentru lucrări de reabilitare drumuri, acordarea unor sporuri angajaţilor de la CJ şi evaluarea incorectă a unor investiţii în şosele. La Vâlcea, unde preşedintele CJ este Ion Cîlea (PSD), oficialii au uitat să înregistreze în contul 212 "Construcţii" 25 de obiective de investiţii în valoare de 17.956.000 de lei. Evenimentul zilei vă prezintă ilegalităţile făcute de 13 dintre cei mai puternici baroni locali. Sibiu: 6.550.000 de lei Presedinte CJ este, din 2012, Ion Cindrea (PSD), fost deputat, judecat pentru conflict de interese. Ilegalităţi:

  • Plăți nejustificate către funcţionarii din subordine, în sumă de 2.323.000 de lei, sporuri de fidelitate şi confidenţialitate sau drepturi speciale.
  • Suma de 1.913.000 de lei transferată către Serviciul de Ambulanţă judeţean pentru realizarea "Hală garaj". Serviciul nu se află în subordinea CJ.
  • Plăţi din bugetul local, 1.932.000 de lei, reprezentând contribuţii la salarizarea personalului clerical care are funcţia de "cantor", deşi potrivit reglementărilor legale personalul clerical este salarizat din bugetul de stat.
  • Valoarea accizelor, 361.000 de lei, incluse în facturile emise pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru încălzirea instituţiilor publice din domeniul învăţământului şi sănătăţii, aflate în subordinea CJ.

Iaşi: 532.000 de lei Preşedintele CJ este, din 2012, Cristian Adomniţei (PNL), inginer. Ilegalităţi:

  • Suma de 79.900 de lei, costuri de eficientizare plătite în cadrul proiecului Centrul Expoziţional Moldova- Iaşi. Inspectorii au arătat că bugetul CJ ar fi fost prejudiciat mult mai mult. Plăţile totale în acest proiect au fost de 79.979.000 de lei.
  • Inspectorii au atras atenţia asupra unor plăţi făcute de DGASPC Iaşi, care a achitat către E.ON Energie România SA şi Gaz Nord Est SA suma de 12.075 lei, fără ca la nivelul conducerii să se refuze la plată accizele facturate. În perioada următoare, trebuie să se stabilească prejudiciului pe total ordonator principal de credite privind modul de plată a tuturor sumelor plătite nelegal în anul 2012, precum şi anii anteriori până la zi, către cei doi operatori de gaze naturale, fiind vorba de un posbil prejudiciu de 440.115,97 de lei.

Brăila: 9.249.000 de lei Preşedintele CJ este, din 2004, Gheorghe Bunea-Stancu (PSD), de meserie electrician, cercetat de DNA, judecat pentru corupţie şi conflict de interese. Ilegalităţi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Diferenţe de 1.675.000 de lei între sumele prevăute în contractele de vânzare a locuinţelor ANL şi suma înregistrată în contabilitate.
  • Redevenţe neîncasate în valoare de 1.496.000 de lei. CJ nu a verificat obligaţiile concesionarului de a realiza investiţii. Majorări şi drepturi salariale acordate ilegal de 559.000 de lei.
  • Plată cotizaţie, în valoare de 300.000 de lei, către Asociaţia "Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă Brăila". Banii s-au dat numai pe baza Hotărârii CJ, fără să existe contract de asociere, din care să se stabilească nivelul cotizaţiei.

Vrancea: 2,5 milioane de lei Baronul incontestabil al Moldovei este Marian Oprişan. Denumit de presă "Narcis al PSD", care pe vremuri poza ca şi fotomodel, este preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea încă din anul 2000.

  • Baronul favorit la PSD a alocat ilegal 1,53 milioane de lei pentru servicii de proiectare în vederea refacerii unor drumuri judeţene afectate de inundaţiile din 2005-2006 şi pentru deszăpezire.
  • A plătit nejustificat prestarea unor servicii de audit financiar în sumă de 228.000 lei.
  • A plătit nelegal 34.000 lei pentru servicii informatice neprestate.
  • A achitat ilegal la "Muzeul Vrancei" factura de telefon în valoare de 24.000 lei.

Dolj: 150 de milioane de lei Ion Prioteasa a fost, până acum câteva luni, preşedintele PSD Dolj, baronul Craiovei şi al Doljului. De când USL a venit la putere şi PSD conduce Guvernul, banii au început să fie direcţionaţi spre Dolj, unde proiectele de introducere a reţelelor de apă, canalizare şi drumuri sunt în valoare de milioane de euro. Prioteasa, a lucrat în tinereţe, potrivit informaţiilor apărute în presă, la hotelul Jiul din Craiova, ca recepţioner. Din verificările efectuate, au fost identificate:

  • Evaluarea eronată a patrimoniului- abaterea fiind de 140 de milioane de lei.
  • Efectuarea de plăţi nelegale reprezentând cheltuieli de natura accizelor aferente consumului de energie şi închiriere de utilaje în valoare de 500.000 de lei.
  • Plata ilegală a unor sporuri în valoare de 260.00 de lei.

Ilfov: 10 milioane de lei Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov este "celebrul" Marian Petrache, cel care "a picat pe tehnică" în interceptările SRI, în 2012, pe când punea ţara la cale, într-un restaurant din Bucureşti, împreună cu procurorii George Bălan (pe atunci membru CSM) şi Marcel Sâmpetru, scopul fiind instalarea acestora la vârful parchetelor. În cazul lui s-au constatat:

  • Ilegalităţi în ceea ce priveşte înregistrarea contabilă în valoare de 895.000 de lei.
  • Neîncasarea de către UATJ a sumei de 69.583 de lei, venituri provenite din utilizarea zonei de siguranţă.
  • S-au achitat 9.185.000 lei către autorităţile locale din Ilfov, fără a se verifica actele privind investiţiile efectuate.
  • 26.878, achitaţi nejustificat în Programul alimente de la UE.

Braşov: 8.387.000 de lei Preşedinte CJ este, din 2004, Aristotel Căncescu (PNL), fost senator. Ilegalităţi:

  • Plată ilegală cheltuieli personal de 3.310.000 de lei. Acceptarea la plată a unei ajustări a preţului către Gotic SA Braşov, în valoare de 2.192.000 de lei, privind "Lucrările de reabilitare DJ131C Km. 17+000 – 29+050 Racoş – Rupea".
  • Acceptarea la plată a unei ajustări a preţului către Gotic SA Braşov, în valoare de 1.543.000 de lei, privind "lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare în sezonul rece (deszăpezire), întreţinere şi reparaţii pe timp de vară".
  • Facturarea unor cheltuieli cu transportul, 209.000 de lei, privind contractele încheiate cu SC Ramb Sistem SRL pentru realizarea a trei contracte de reabilitare a unor oviective istorice.

Timiş: 123 de milioane de lei Numele şefului judeţului Timiş, Titu Bojin (PSD), este vehiculat deja în două dosare penale: unul în care sunt implicaţi familia şi apropiaţii săi, iar în altul sunt cercetaţi subalternii de la Consiliul Judeţean Timiş. În plus, Bojin este cercetat şi de Agenţia Naţională de Integritate pentru sute de mii de euro nejustificate. Curtea de Conturi a constatat următoarele nereguli:

  • Există diferenţe semnificative între datele înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii şi datele din evidenţa tehnică operativă privind situaţia activelor fixe în curs de execuţie - prejudiciu de 123 de milioane de lei.
  • Lucrări neexecutate pentru obiectivul Modernizare DJ 565 Burila Mare-Crivina, echipa de audit estimând un prejudiciu în sumă de 360.052,10 lei.

Argeş: 1.873.000 de lei La începutul anului 2011 a fost arestat pentru 29 de zile, apoi a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare pentru folosirea ilegală a fondurilor europene. Decizia nu este definitivă. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu (PSD), unul dintre marii baroni roşii ai României, s-a jucat cu milioane de lei anul trecut.

  • Potrivit inspectorilor, aproape 100.000 de euro au ajuns în alte conturi decât ar fi trebuit, iar parapeţii de pe drumurile judeţene, pentru care s-au plătit aproape 300.000 de euro, nu sunt înregistraţi în patrimoniul instituţiei.
  • S-a încheiat şi un contract de reabilitare a drumurilor judeţene, fără a cerere garanţii celor care erau obligaţi să repare asfaltul, fiind prejudiciat bugetul judeţului cu 27.500 de euro.

Mehedinţi: 4.500.000 de lei Mama sa l-a acuzat, într-o plângere la Poliţie, că a bătut-o. Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), conduce maşini scumpe, Jaguar şi BMW, deşi în declaraţia sa de avere spune că are o casă, un teren de 1.600 de mp şi datorii de 10 mii de euro. Inspectorii au constat că s-a prejudiciat statul cu zeci de milioane de lei. Inspectorii au constatat:

  • Nu a recuperat de la Compania de Servicii Publice SA peste 3 milioane de lei.
  • Nu a urmărit încasarea a 38.393,98 lei, contravaloare masă lemnoasă livrată către SC Cartonis Trade SRL.
  • Prejudiciul de 87.210,94 de lei, masă lemnoasă livrată de SC Cartonis Trade SRL.
  • Prejudiciu de 479.078 de lei- contribuţii sănătate
  • Plata în condiţii de nelegalitate către SC Via Vita SRL a unor situaţii de lucrări, pentru obiectivul Modernizare DC 59 DJ 607A-Cerveniţa, km 0-5+100-în sumă de 422.908,39 lei.

Teleorman: 1.924.000 de lei Preşedinte CJ este, din 2012, Adrian Gâdea (PSD), jurist, fost vicepreşedinte al CJ.

  • Pentru suma de 480.000 de lei nu au fost emise facturi şi nu au înregistrat şi încasat majorările de întârziere pentru neplata la termenele contractuale a chiriei pentru spaţiile utilizate de diverse persoane fizice şi juridice.
  • Firma Tel Drum SA Alexandria a primit plăţi necuvenite în sumă de 480.007 de lei pentru lucrări de deszăpezire privind cheltuieli nejustificate privind tarifele de aşteptare şi, respectiv, tarifele de acţionare a utilajelor.
  • Plata nelegală către societatea Tel Drum a sumei de 341.530 de lei, reprezentând contravaloarea cantităţii de 3.151 mc balast şi cheltuielile aferente acestei cantităţi la obiectivul de investiţii "Reabilitare DJ 612 A Balta Sarata –Plopii Slăviteţti, deoarece s-a modificat nejustificat stratul de balast cu 5 centimetri.

Dâmboviţa: 3.600.000 de lei Mic baron în devenire, Adrian Ţuţuianu (PSD) a pus stăpânire pe judeţul Dâmboviţa în 2012. Curtea de Conturi a constatat că:

  • A plătit nejustificat taxă pe valoarea adăugată, în valoare totală de 586 mii lei.
  • Nu s-au stabilit, înregistrat şi încasat venituri din concesiuni, în sumă totală de 1, 419 milioane lei, de la operatorul gestiunii serviciilor publice de depozitare, tratare şi valorificare a deşeurilor nepericuloase.
  • Nu s-a încasat suma de 423 mii lei, reprezentând redevenţa în baza contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciilor publice de colectare şi transport al deşeurilor.
  • S-au plătit nelegal 776 mii lei, ca urmare a acceptării unor lucrări neexecutate/supraevaluate la obiectivele de investiţii Camping Zănoaga, Cabana Dichiu, Cabana Podul cu Florile, Baza Salvamont Zănoaga, Amenajare trasee turistice montane, împăduriri comunele Bezdead, Runcu şi Conteşti, construcţie hangar Otopeni, reabilitare Spitalul Judeţean, reparaţii drum comunal 109B.

CITIȚI ȘI:

  • REPUBLICA PENALILOR. Corupții sunt aplaudați, anchetatorii huiduiți. Ultimul caz, Nicușor Constantinescu
  • REPUBLICA PENALILOR. Politicienii au ales interceptările anunţate