REPUBLICA MOLDOVA va depune cererea de ADERARE la UE până în 2019, anul în care ROMÂNIA va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene

REPUBLICA MOLDOVA va depune cererea de ADERARE la UE până în 2019, anul în care ROMÂNIA va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene

Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană până în 2019, a declarat duminică liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, în cadrul lansării campaniei sub genericul ”2019 - împreună în Europa”, relatează luni Radio Chişinău.

Potrivit Agerpres, Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană până în 2019, a declarat duminică liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, în cadrul lansării campaniei sub genericul ”2019 - împreună în Europa”, relatează luni Radio Chişinău.

PD va desfăşura o campanie informaţională şi va promova deciziile politice necesare pentru ca Republica Moldova să obţină până în 2019 statutul de ţară candidat la aderare, a mai spus el, într-o intervenţie la postul de televiziune local Canal 2.

În a doua jumătate a anului 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va apărea o oportunitate reală şi eficientă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a afirmat, la rândul său, europarlamentarul român Victor Negrescu, la acelaşi post de televiziune.

”Sarcina pe care ne-o propunem este ca, până în 2019, când România va deţine preşedinţia UE, să facem tot posibilul să desfăşurăm o campanie informaţională şi să luăm deciziile politice necesare ca Republica Moldova să obţină statut de candidat la aderarea la UE”, a insistat preşedintele PD.

Tot duminică şi-a început activitatea şi organizaţia "PES activists Moldova", structură a Partidului Socialiştilor Europeni, al cărui membru asociat este şi Partidul Democrat.

Asemenea structuri ale Partidului Socialiştilor Europeni există în toate statele comunitare. Activiştii organizaţiilor se ocupă de promovarea valorilor europene şi informarea societăţii civile despre Uniunea Europeană.

Preşedintele Nicolae Timofti, precum şi alţi oficiali moldoveni declaraseră anterior că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015. Ulterior, guvernanţii de la Chişinău au renunţat la acest obiectiv ca urmare a eşecului în aplicarea reformelor în domeniul combaterii corupţiei după aşa-numitul ”furt al secolului”, cum a fost denumită de presă deturnarea la sfârşitul anului 2014 a circa 1 miliard de dolari din sistemul bancar al republicii, respectiv 15% din Produsul Intern Brut (PIB).