Republica Moldova. Premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice Republica Moldova-România. Pentru luna octombrie, Energocom și-a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru a procura energie electrică produsă de Centrala nucleară de la Cernavodă.
10 MW de energie electrică din România
Reprezentanții companiei Energocom anunță o achiziție de 10 MW, la prețul de 400 de roni/MWh. Aceștia menționează că întreprinderea de stat a rezervat, în premieră, o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie pentru achiziționarea energiei electrice de la Nuclearelectrica.
În cadrul acestei proceduri, Energocom a depus o garanție bancară. A urmat participarea la licitație, organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica. În urma licitației, Energocom a fost declarată câștigătoare.
„În premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și România, SA Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica, din România. Această procedură a presupus depunerea unei garanții bancare și participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare. Astfel, rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022”, se arată într-un comunicat Energocom.
În lunile următoare cantitatea de energie electrică achiziționată din România ar putea crește, în funcție de necesitățile interne.
Subliniem că prețul energiei de la Nuclearelectrica a fost plafonat printr-o ordonanță de urgență. Este vorba despre 400 RON/MWh.
Acord bilateral din luna iulie 2023
Anul trecut, Energocom a semnat cu Nuclearelectrica un memorandum de înțelegere. Documentul prevedea identificarea unor soluții pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
Mai exact, s-a discutat posibilitatea ca România să livreze energie electrică. În principal, discuțiile s-au axat pe utilizarea în acest scop a unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.