Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova, URMĂRITĂ cu ATENȚIE de instituțiile EUROPENE
Republica Moldova, URMĂRITĂ cu ATENȚIE de instituțiile EUROPENE

Republica Moldova, URMĂRITĂ cu ATENȚIE de instituțiile EUROPENE

Cancelarul german Angela Merkel a menționat necesitatea urmăririi cu atenție a situației din Republica Moldova, în special pentru asigurarea unui parcurs democratic al republicii.

Republica Moldova este urmărită cu atenție de instituțiile europene, a declarat cancelarul german în cadrul unei reuniuni a Partidului Popular European (PPE), informează AGERPRES. Luând poziție în această situație, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, menționează că a discutat cu această ocazie cu Angela Merkel despre problemele Republicii Moldova și despre ce pot face partenerii externi pentru asigurarea parcursului democratic al republicii.

În același timp, președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că așteaptă ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie implementate pe deplin de către autoritățile de la Chișinău. Comisia de la Veneția a emis un aviz negativ săptămâna trecută referitor la schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Comisia a avertizat că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democrații și socialiștii moldoveni, nu întrunește consensul larg în societate și comportă numeroase pericole.

Totuși, premierul moldovean Pavel Filip a îndemnat marți Bruxellesul să nu condiționeze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de problema schimbării sistemului electoral. Acesta spune că sprijinul financiar este vital pentru Republica Moldova, fiind destinat strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI.