Republica Moldova și România vor desfășura mai multe evenimente sportive în comun

Foto: gov.ftp.md

Republica Moldova și România vor coopera mai strâns în domeniul sportului. Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a aprobat, în acest sens, semnarea Protocolului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Sport din România, anunță Executivul moldovenesc.

Republica Moldova și România vor organiza stagii de pregătire pentru specialiștii și tabere sportive

Echipa feminină de gimnastică a României 2023. Sportive provenite din programul "Țară, țară vrem campioni!” foto credit: FRG

Astfel, vor fi organizate evenimente sportive comune, stagii de pregătire pentru specialiștii din domeniu, precum și tabere sportive.

„Specialiștii din cele două state vor face schimb de experiență privind organizarea diferitor competiții sportive și a altor evenimente de promovare a sportului, inclusiv pentru copii, femei și persoanele cu dizabilități. Vor fi împărtășite și modalitățile de lucru în domeniul medicinei sportive și al activităților antidoping”, precizează Executivul.

Potrivit sursei citate, reprezentanții din cadrul federațiilor naționale și cluburilor sportive vor participa la seminare de formare, conferințe și forumuri, pentru analizarea evoluțiilor în domeniul sportului.

Menționăm că, în acest an, Republica Moldova și România au organizat maratonul Rubicon, care a presupus parcurgerea distanței Chișinău-București. Scopul competiției este să familiarizeze participanții cu regiunile țării, cultura și istoria acestora.

Alergători din Republica Moldova și România  au parcurs un maraton de 478 km între Chișinău și București

Amintim că circa 200 de alergători din Republica Moldova și România au participat la Ultramaratonul RUBICON 2024 și au parcurs o distanță de 478 de kilometri între Chișinău și București. Evenimentul a fost organizat de Asociația Sportivă ,,SPORTER’’, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sport din România, în perioada 22 - 24 martie, curent. Cursa a inclus  mai multe etape, atât diurne, cât și nocturne, cu distanțe cuprinse între 7 și 15 km.

Startul a fost dat la Chișinău, pe data de 22 martie, ora 9:00, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), competiția s-a încheiat pe 24 martie, la București.

Traseul a fost parcurs în 52 de ore și a trecut prin Chișinău, UTA Găgăuzia și patru raioane din Republica Moldova (Ialoveni, Cimișlia, Taraclia și Cahul), cinci județe din România (Galați, Brăila, Buzău, Ialomița și Ilfov), precum și prin București.