Într-un comunicat difuzat marți, SIS a informat că depune constant eforturi pentru a ''anihila mișcările secesioniste'' și tentativele de ''escaladare a tensiunii'' puse la cale de ''promotori ai vectorului eurasiatic'', dând în același timp asigurări că este pregătit să contracareze ''posibile grupuri paramilitare sau adepți ai ideologiilor extremiste', scrrie Agerpres.

Reacția SIS vine după ce presa de la Chișinău a scris că bașcanul Mihail Formuzal a dat indicații primarilor din autonomie să formeze, de urgență, gărzi populare, care vor fi instruite de poliția locală.

Potrivit sursei citate, sub acoperirea acestor gărzi, în Găgăuzia sunt pregătite detașamente de cazaci din Rusia și Crimeea, care vor fi antrenate în escaladarea unor „revolte a minorităților etnice de la Comrat și Bălți împotriva guvernului de la Chișinău”.

La întâlnirea de la Bălți s-ar fi convenit, pe lângă această revoltă, și un plan de răsturnare a puterii legale, prin rebeliuni armate, în urma cărora să fie create două enclave separatiste — ''republica populară Găgăuzia'', ce ar urma să cuprindă regiunile Bolgrad și Ismail din Ucraina și raioanele de sud ale țării, și „republica moldovenească de nord”, constituită din regiunea Cernăuți din Ucraina și raioanele de nord ale Republicii Moldova.

Ulterior ar urma să fie constituită „federația moldovenească”, formată din patru subiecți: Republica Moldova (capitala Chișinău), ''republica moldovenească nistreană'' (capitala Tiraspol), ''republica populară găgăuză'' (capitala Comrat) și ''republica moldovenească de nord”.