Ministrul moldovean al Energiei a sublinat că Memorandumul, în baza legislației în vigoare, va îndeplini condițiile desemnări OPCOM SA ca operator al pieței de energie din Republica Moldova.
Ministerul Energiei din Republica Moldova a anunțat că Guvernul de la București și Executivul moldovean au semnat un momerandum de înțelegere pentru îndeplinirea proiectelor de interconectare a rețeleleor de gaze naturale și energie electrică. Memorandumul ar urma să fie semant luni, 11 decembrie.
Republica Moldova, pas uriaș pentru obținerea independenței energetice
Potrivit ministerului moldovean al Energiei, statele semnatare au ca obiectiv creșterea capacității de transport a gazelor naturale prin extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău cu o nouă conductă de transport. Conform memorandului proiectul trebuie realizat până la finalul anului 2031.
„De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni”, a anunțat Ministerul Energiei din Republica Moldova.
Reamintim că în urmă cu trei luni, compania Transgaz a devenit operatorul național al sistemulului de transport gaze naturale din Republica Moldova, la o distanță de șase ani de când a câștigat procedura de privatizare, operare și exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău.
Memorandumul va fi semnat pe 11 decembrie
Prin urmare, la 19 noiembrie, Transgaz a preluat oficial operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova în detrimentul gigantului rus Gazprom. Astfel, Transgaz bifează prima ieșire a unei companii strategice românești în afară țării pentru preluzarea unui sistem din alt stat.
Memorandumul care va fi semnat pe 11 decembrie prevede măsuri concrete, în perspectiva aderării Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene.
„În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE Transelectrica”SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara”, se arată în comunicatul de la Chișinău.
Ministrul moldovean al Energiei a sublinat că Memorandumul, în baza legislației în vigoare, va îndeplini condițiile desemnări OPCOM SA ca operator al pieței de energie din Republica Moldova, potrivit stirileprotv.ro.
Republica Moldova intrp pe Piața de Echilibrare administrată de Transelectrica
Oficialii de la Chișinău adaugă faptul că, Moldelectrica ar urma să devină parte activă în Piața de Echilibrare administrată de CNTEE Transelectrica SA. Prin urmare, în perioada următoare părțile implicate vor conveni asupra proceselor de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice.
Procesul se va realiza prin intrarea companiei ÎS Moldelectrica pe Piața de Echilibrare și pe Piața Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de CNTEE Transelectrica SA.
„Avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României, cât și va contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretara de stat Cristina Pereteatcu.