Evenimentul ZileiInternationalRepublica Moldova se mobilizează împotriva propagandei rusești

Republica Moldova se mobilizează împotriva propagandei rusești

Republica Moldova se mobilizează împotriva propagandei rusești
Rusia își mobilizează foștii agenți din Republica Moldova - ex-ofițeri KGB și foști angajați ai structurilor de forță - înaintea alegerilor parlamentare de duminică. Scrutinul va de cide dacă forțele prooccidentale rămân la guvernare la Chișinău sau nu.

Foști responsabili ai instituțiilor de apărare și securitate din perioada comunistă s-au reunit, duminică, la Casa Sindicatelor din Chișinău, și au lansat un apel împotriva apropierii Republicii Moldova de NATO și a eventualei uniri cu România.

Într-un atac virulent împotriva coaliției de guvernare, autorii apelului susțin că alianța prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat și duce o politică de „lichidare a statalității și națiunii moldovenești”.

În mesaj, aceștia avertizează că Republica Moldova se confruntă în prezent cu „cel mai mare pericol de securitate din ultimii 20-25 de ani și riscă să-și piardă statalitatea și independența, sub influența unor decizii impuse din afară”.

„Nu NATO!, Nu unirii cu România!”

Apelul, lansat în numele „corpului de ofițeri și cadre militare” din Republica Moldova începe pe un ton alarmist: „Dragi concetățeni! Patria noastră este în pericol!” și se încheie cu îndemnul „Nu NATO! Nu unirii cu România!”.

Textul face apel la cetățenii moldoveni să se prezinte, duminică, la urne și să voteze partidele de stânga proruse.

Foștii ofițeri KGB consideră că Moldova este pe cale să-și piardă statalitatea și independența sub influența unor decizii care sunt impuse din afară: „Suntem cu toții martorii unor procese de declin economic, de pierdere a principalelor piețe de desfacere, de creștere a șomajului și a procesului de migrație în masă. Toate acestea duc la distrugerea sistemului de educație, de sănătate și social și la distrugea patrimoniului național”.

Riscul destabilizării naționale

Președintele Nicolae Timofti a convocat, ieri, Consiliul Suprem de Securitate, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a avertizat asupra riscului unei destabilizări a situației politice din Republica Moldova, în contextul scrutinului parlamentar. „Există persoane publice și partide politice care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu.

El a precizat că instituțiile statului din domeniul securității au primit recomandări să acționeze, fără ca cetățenii să fie îngrijorați. Întrebat dacă unii concurenți electorali reprezintă un pericol la adresa securității statului, Țurcanu a dat asigurări că instituțiile responsabile au în vedere asemenea acțiuni.

SIS a avertizat despre intensificarea activității grupărilor extremiste și a precizat că ia măsuri pentru contracararea riscurilor.

Oficialii îi îndeamnă pe moldoveni să fie vigilenți și să nu răspundă la provocări, indiferent de „conotația și originea acestora”.


Accesează: